ANRE A AFIȘAT NOILE PREȚURI LA ENERGIA ELECTRICĂ. Cât va costa 1 kwh?

05 jul 2023
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică extraordinară, micșorarea prețurilor reglementate pentru energia electrică.
 
Noile prețuri pentru energia electrică sunt:
  • Pentru consumatorii din centrul și sudul țării (Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.): 2 lei și 57 de bani, cu 42 de bani mai puți.
  • Pentru consumatorii din nordul țării (S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”): 3 lei și 20 de bani pentru un kwh, cu 38 de bani mai puțin.
Potrivit ANRE, factorii obiectivi care au influențat diminuarea prețului sunt următorii:
  • diminuarea prețului de procurare a energiei electrice de la furnizorul central cu circa 20 %, micșorându-se astfel costurile aferente procurării energiei electrice cu circa 198,6 mil. lei; și, respectiv, cu circa 20 %, micșorându-se astfel costurile aferente procurării energiei electrice cu circa 73,5 mil. lei;
  • diminuarea cheltuielilor aferente energiei electrice procurate cu circa 246,8 mil. lei, ca urmare a reducerii prețurilor de procurare a energie de la furnizorii din regiune;
  • diminuarea costurilor pentru prestarea serviciilor de distribuție cu circa 146 mil. lei, ca urmare a reducerii tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A.
  • înregistrarea excedentului tarifar în cuantum de 57,7 mil. lei, ca urmare a micșorării prețului de procurare a energiei electrice din România.
 
Hotărârile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
 
loading ...