NOUA ASOCIAȚIE FORȚA FERMIERILOR DIN R. MOLDOVA: Protest sau disperare? Ce spune grupul de inițiativă și replica FNF

03 sep 2021
Un grup de fermieri din peste 10 raioane ale țării au decis ieri, în cadrul unei întruniri, crearea grupului de inițiativă privind constituirea unei asociații agricole independente și eficiente. Aceasta se va numi Asociația Forța Fermierilor și va fi avea statut juridic de ONG, la care poate adera orice agricultor, indiferent în care zonă a țării activează.

Am constatat cu regret că, la moment, ramura agroindustrială și zonele rurale se află într-o stare dezastruoasă, ceea ce generează exodul continuu al populației. Pentru depășirea situației este nevoie de schimbarea cardinală a strategiei de dezvoltare a sectorului și unificarea și sincronizarea eforturilor statului, agricultorilor și populației din localitățile rurale cu accent sporit de sprijin pentru fermierii mici și mijlocii — locuitorii satelor”, se arată în nota informativă a viitoarei Asociații.  

Forța Fermierilor va fi foarte activă în acțiuni ce țin de elaborarea și promovarea politicilor favorabile pentru domeniul agroindustrial și dezvoltare rurală, precum și în asistența fermierilor în privința accesului la finanțe și modernizarea sistemului de producere. Planificăm o colaborare internațională fructuoasă în vederea schimbului de experiență, în special cu organizațiile similare din România și Ucraina”, se menționează în comunicat.

Fermierul Sergiu Ștefanco: Activitatea FNF nu este una transparentă, iar președintele s-a autodeclarat la acest post

Sergiu Ștefanco, fermier de la Căușeni și unul dintre membrii grupului de inițiativă a declarat pentru AGROMEDIA că nu este vorba despre o asociație nouă, ci „unica lucrativă, care va apăra interesele fermierilor din toate punctele de vedere. Nu ceea ce face FNF și nici Asociația Producătorilor Agricoli UniAgroProtect. Ele nu au apărat niciodată interesele noastre. Va fi, practic, o Asociație soră cu cea din România, care ne-a garantat tot sprijinul”, a accentuat dl Ștefanco.

Întrebat dacă Forța Fermierilor este un protest față de asociațiile de profil existente, agricultorul ne-a răspuns: „E mai degrabă un strigăt de disperare că nimeni nu ne aude. Prețurile la motorină așa au și rămas majorate, cele pentru îngășăminte s-au dublat și sunt de două ori mai mari față de anii precedenți. În plus, sunt probleme de ordin juridic cu care se confuntă agricultorii. Forta Fermierilor este la etapa înregistrării la Ministerul Justiției. Foarte mulți fermieri sunt gata să adere. Chiar azi m-au sunat vreo 15 fermieri din zona Căușeni.”

„Nu ne-am cerut voie de la nimeni, e dreptul nostru să creăm organizații de profil. Nici nu vrem să depindem de FNF, pentru că atâta timp cât activitatea lor nu e transparentă, nu vrem să avem de-a face cu ei. Chiar și alegerea președintelui FNF, Valeriu Cosarciuc - el s-a autodeclarat în funcție. Nu am urmărit nicio intenție, dar am vrut să fie transparență și corectititudine față de toți fermierii. Noi vom face lobby pentru toți agricultorii, mici, mijlocii și vom integra și celelalte ramuri, Asociația Oierilor este gata să adere, și celelalte asociații la fel. Încă nu am ales președintele, urmează să fie votat, vom veni ulterior cu declarații. Pe 7 septembrie vom merge în România. Planificăm să avem întâlnire și cu noul ministru
”, a subliniat femierul.Agricultorul Andrei Dînga: Asociațiile de profil se bagă tot timpul sub fusta guvernărilor

Și agricultorul Andrei Dînga, fermier din Ștefan Vodă, membru al grupului de inițiativă, a comentat pentru portalul nostru cele ce se întâmplă. „Anul trecut, pe timpul secetei, toate asociațiile au luat apă în gură. Ele nu sunt combative și în realitate trăiesc pe granturile care vin peste hotare, mai fac câte o declarație de presă și atât. Avem însă o mulțime de probleme în agricultură. Noi, cei care creăm Asociația, suntem fermieri care muncesc din noapte până-n noapte, nu birocrați cu gulerașe albe care stau prin oficii. Patronii la organizațiile de profil sunt din Chișinău, nu au tangențe cu agricultura și tot timpul, când se schimbă guvernele, se bagă cât mai aproape sub fusta puterii. Așa niciodată nu vom decide nimic”, ne-a spust dl Dînga.

Cosarciuc: Nu am auzit nimic despre această inițiativă

Contactat de AGROMEDIA, președintele FNF, Valeriu Cosarciuc, a declarat că nu are nicio replică de dat. „Nici nu am auzit despre această inițiativă, dar au dreptul s-o facă. Nu mă deranjează, fermierii sunt în drept să fondeze câte asociații vor și să adere la ele”, ne-a răspuns dl Cosarciuc.

Asociația Forța Fermierilor mai anunță că începe campania masivă de informare a agricultorilor despre viitorul ONG și îi îndeamnă pe mai mulți fermieri să adere la mișcarea care va pune agricultură în ofensivă.

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

NICI DEPUTAȚII NU MAI „ÎNGHIT” PREȚURILE MAJORATE: Radu Marian de la PAS a sesizat CC. Vezi ce a solicitat

18 jan 2022

NOUA ASOCIAȚIE FORȚA FERMIERILOR DIN R. MOLDOVA: Protest sau disperare? Ce spune grupul de inițiativă și replica FNF

NOUA ASOCIAȚIE FORȚA FERMIERILOR DIN R

MOLDOVA: Protest sau disperare? Ce spune grupul de inițiativă și replica FNF

NOUA ASOCIAȚIE FORȚA FERMIERILOR DIN R. MOLDOVA: Protest sau disperare? Ce spune grupul de inițiativă și replica FNF

loading ...