Producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziționează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume. În ultimii cinci ani, contribuția agriculturii și industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă, transmite AGROMEDIA cu referire la IPN.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se menționează că, în timp ce ponderea agriculturii cu valoare adăugată și ocuparea forței de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul nucifer a continuat să fie un motor al creșterii economice și un mijloc de reducere a sărăciei.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34 700 ha de culturi nucifere, dintre care 20, 90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere cu circa 4 000 ha.
Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14 700 tone, fiind în descreștere cu circa 5 000 tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate. Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12 700 tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71, 7 milioane dolari SUA.
Circa 79% dintre cantități au ajuns în țările UE: Franța, Germania, Olanda, România, Austria etc. În perioada ianuarie-august 2021, s-au exportat circa 4 000 tone produse nucifere.
Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 000 tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, din fâșiile de aliniament.
Sursa:ipn.md