O SPUN ȘI STATISTICILE: R. Moldova a ajuns printre cei mai importanți producători de nuci din lume. Detalii AICI

30 aug 2021
Producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziționează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume. În ultimii cinci ani, contribuția agriculturii și industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă, transmite AGROMEDIA cu referire la IPN.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se menționează că, în timp ce ponderea agriculturii cu valoare adăugată și ocuparea forței de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul nucifer a continuat să fie un motor al creșterii economice și un mijloc de reducere a sărăciei.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34 700 ha de culturi nucifere, dintre care 20, 90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere cu circa 4 000 ha.

Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14 700 tone, fiind în descreștere cu circa 5 000 tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate. Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12 700 tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71, 7 milioane dolari SUA.
Circa 79% dintre cantități au ajuns în țările UE: Franța, Germania, Olanda, România, Austria etc. În perioada ianuarie-august 2021, s-au exportat circa 4 000 tone produse nucifere.

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 000 tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, din fâșiile de aliniament.

Sursa:ipn.md
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

O SPUN ȘI STATISTICILE: R. Moldova a ajuns printre cei mai importanți producători de nuci din lume. Detalii AICI

O SPUN ȘI STATISTICILE: R

Moldova a ajuns printre cei mai importanți producători de nuci din lume

Detalii AICI

O SPUN ȘI STATISTICILE: R. Moldova a ajuns printre cei mai importanți producători de nuci din lume. Detalii AICI

loading ...