OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021
Republica Moldova a fost gazda celei de-a VI-a Reuniuni a Subcomitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, Cluster V – “Agricultură, dezvoltare rurală, pescuit și politici maritime, dezvoltare regională, cooperare transfrontalieră și la nivel regional”. Conferința a avut loc în format video.

Delegația Republicii Moldova, condusă de Secretarul de Stat Vasile Șarban, a purtat discuții cu membrii Comisiei Europene, referitor la progresele și provocările existente în domeniile agriculturii și dezvoltării rurale.

„Evenimentul este o platformă de monitorizare a reușitelor privind armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, în domeniile de profil, având la bază Acordul de Asociere. Prin determinare și atitudine proactivă, Republica Moldova și-a atins toate obiectivele propuse în procesul de armonizare a legislației setate pentru anul 2021, fiind o componentă prioritară pentru Guvernul nostru”, a declarat Secretarul de Stat Vasile Șarban.

În cadrul conferinței, oficialul a menționat și succesele înregistrate de R. Moldova, printre care pot fi enumerate:
 
  • adoptarea, în premieră, a Legii nr. 50/2021 cu privire la grupurile de acțiune locală, prin care acestora li se oferă posibilitatea de înregistrare în calitate de persoane juridice;
  • inițierea procedurii de modificare a trei hotărâri de Guvern, în scopul îmbunătățirii mecanismului de subvenționare;
  • finalizarea primului proiect al Strategiei naționale pentru agricultură și dezvoltare rurală (NARDS) 2022-2027, care înglobează obiectivele / prioritățile politicii agricole comune a UE;
  • pregătirea a unui sistem de monitorizare și evaluare a indicatorilor strategici;
  • aprobarea a 2 Programe naționale sectoriale (apicultura și horticultura) în anul 2020, precum și demersul progresiv în elaborarea programelor sectorului zootehnic, al plantelor aromatice și medicinale și al agriculturii ecologice;
  • aproximarea în legislația națională a 35 de acte europene, bazate pe evaluarea internă preliminară, din totalul de 43 de acte.
În acest context, Vasile Șarban a mulțumit partenerilor UE pentru suportul tehnic și financiar oferit țării noastre în procesul consolidării capacităților de administrare a sectoarelor.
 
loading ...