OFICIAL DE LA AGRICULTURĂ: Dacă se scumpește grâul la bursa de la Paris, se vor majora prețurile și la noi

29 sep 2021
În anul curent, în Republica Moldova s-au recoltat 1,551 mil. tone de grâu, cu 1 mil. mai mult față de anul trecut. Este o recoltă record pentru ultimii 30 de ani, a precizat Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). El a specificat că în acest an au fost colectate și 260,6 mii tone de orz și 88,7 mii tone de rapiță, anunță AGROMEDIA cu referire la Realitatea.md.
 
Potrivit secretarului de stat de la Agricultură, recolta sporită de cereale din anul curent se datorează ploilor abundente, dar și tehnologiilor moderne de cultivare și soiulor performante de cereale. Cu siguranță, această recoltă bogată va permite asigurarea securității alimentare a țării, a menționat Vasile Șarban.
 
În ceea ce privește scumpirile la pâine din ultima perioadă, Vasile Șarban a spus că sunt majorări la nivel global, în regiune, nu doar în Republica Moldova, și acestea sunt cauzate de cheltuielile pentru energie electrică și pentru materia primă.
 
„Dacă grâul se scumpește la bursa internațională de la Paris, înseamnă că se scumpește peste tot. Și dacă s-a scumpit peste tot, atunci și morile cumpără grâul la preț scumpit, făina este mai scumpă, respectiv, și pâinea și produsele de panificație se vând mai scump” a explicat secretarul de stat de la MAIA.
 
Ministerul examinează posibilitățile de a interveni pe piața internă a cerealelor pentru a nu admite și alte scumpiri ale pâinii. „Statul este obligat să asigure securitatea alimentară a țării. Vrem să mărim cantitatea de grâu în rezerva de stat. Iată aici poate interveni statul, să facă achiziții de grâu, să le depoziteze și, în caz de necesitate, statul poate scoate din rezerva de stat și poate interveni pe piață”, a precizat sursa oficială de la MAIA.

Sursa: realitatea.md
loading ...