OLEG TÎRSÎNĂ: „Nuca este una din puținele poziții de export cu un succes constant. Nu avem petrol, dar avem nuci”

22 sep 2022
Nucile moldovenești câștigă teritoriu pe harta exporturilor, extinzându-și lista destinațiilor pe care le cucerește prin calitate, aromă și gust. Nucicultorii au reușit să-și exporte producția în diferite țări ale Europei precum Germania, Italia, Franța, Austria, Olanda. În prezent, explorează zona de Nord, Scandinavia, solicitări sunt chiar și din zona Oceania, chiar dacă acolo vine nucă multă din Australia, China, menționează Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Moldova.

Nuca este o cultură orientată spre export și spre introducerea de valută, să spunem așa, în țară. Este una din puținele poziții de export unde noi avem un succes constant și chiar în creștere. Nu avem petrol, nu avem gaz, dar avem nuci, a declarat Oleg Tîrsînă, pentru AGROMEDIA.



În ultimii ani, se observă o tendință de cultivare a nucilor de calitate înaltă. Fermierii aleg să planteze soiuri intensive, recunoscute pentru fructele calitative, de calibru mai mare și ușor de decojit. Printre cele mai bune soiuri de nuci pe care le găsim în Republica Moldova sunt Pescianski, Cogâlniceanu, Ovata, Chandler – un soi american, cu coaja subțire și miezul alb, Tulare, Fernor – un soi francez, rapid, care începe să producă nuci la 3, 4 ani de la plantare, Franquette, mai spune președintele ANM.

Ultimii 2, 3 ani, suprafețele de nuci au descrescut puțin, dar asta se întâmplă inclusiv datorită faptului că fermierii plantează soiuri intensive, care au vigoarea de creștere mai mică și se sădesc în număr mai mare la hectar. Noi plantăm ca suprafață mai puțin, dar ca număr de pomi am rămas cam la același nivel, densitatea de plantare s-a dublat, putem spune chiar că a crescut de 2,5.  

În ultima perioadă, în online, au crescut ofertele producătorilor autohtoni de nuci, inclusiv de nuci verzi, atât în coajă, cât și miezul decojit deja. Este o tendință absolut firească, atâta timp cât avem din ce în ce mai multă producție de calitate, ține să precizeze Oleg Tîrsînă.



Încep să intre pe rod livezi înființate cu soiuri foarte interesante, soiuri bune. Și atunci când apare o nucă de calitate, o nucă de soi cu valoare culturală mult mai mare, producătorul își expune către vânzare producția către cumpărătorul local, care până acum nu a prea avut acces la nuci de calitate. Foarte rar se va întâmpla să spargem o nucă întâlnită în flora spontană cu o calitate similare cu Pescianski sau Chandler. În mare parte, este nucă foarte pietroasă, cu o coajă groasă, cu miez care se scoate foarte greu, producție mai puțin tentantă pentru consumator.

Vânzările pe piața locală este o tendință care se extinde și pe care o vom vedea din ce în ce mai mult, mai ales la producătorii mici. Sunt consumatori casnici, mici afaceri, restaurante, brutării interesate să cumpere producția noastră, povestește specialistul.

Potrivit producătorilor, anul 2022 este unul relativ bun pentru cultivarea nucilor.

În linii mari, producătorii sunt mulțumiți, la soiurile mai productive recolta va fi chiar destul de bună. Așa cum nucii se plantează la distanțe mai mari, irigarea cu cisterna a fost o soluție acceptabilă pentru fermieri, alții au sisteme de irigare în plantații.

Primele vânzări sunt la consumatorii casnici, cu prețul de, 45-50 de lei pentru nuca uscată, despre prețurile pentru miez și nuca în coajă încă este devreme să ne expunem. Mulți dintre producători au deja semnate contractele de vânzare, alții urmează să le stabilească, menționează Oleg Tîrsînă
loading ...