Universitatea de Științe Aplicate din Westfalia de Sud (Germabia) desfășoară cercetări asupra multor proiecte de agricultură sustenabilă. Care abordări ne ajută cu adevărat să modelăm agricultura viitorului? Răspunde directorul tehnic, Steffen Hünnies.
Conceptul de cultivare a plantelor dezvoltat în Soester, ce avantaje oferă acest sistem?
Conceptul include o serie de măsuri pe care le-am dezvoltat pe baza multor ani de experiență și a rezultatelor cercetătorilor din cadrul Departamentului de Agricultură. Încercăm întotdeauna să menținem productivitatea naturală a solului sau, în cel mai bun caz, să o creștem în continuare. Ferma de testare a fost cultivată fără plug timp de 30 de ani. Lucrăm solul până la o adâncime de până la 15 cm în cazuri excepționale. Semănatul cu mulci ca sistem cheie între prelucrarea redusă a solului și controlul mecanic al buruienilor a fost stabilit de mai mulți ani și permite utilizarea cu atenție a potențialului de producție al solului nostru.
Ne asigurăm că solul este acoperit tot timpul anului, așa că menținem perioadele de pârghie la minimum. Pentru a putea menține randamentul economic al culturilor la un nivel bun, conceptul Soest mizează și pe furnizarea țintită de nutrienți, în funcție de nevoile plantei. Scopul este utilizarea intensivă a rezervelor din sol în vederea realizării unui echilibru nutritiv echilibrat.
Am folosit compost mulți ani și lăsăm 90 la sută din paie pe câmp după recoltare. Datorită acestui sistem, pe termen lung, am reușit să creștem conținutul de humus din suprafața solului la peste 4 procente. Acest punct joacă un rol decisiv în scopul reducerii deversărilor de materiale în sol și a poluării mediului. Cu toate acestea, nu numai că ne asigurăm că nutrienții sunt utilizați într-un mod țintit, ci vedem și o nevoie de protecție a culturilor aici. Cu ajutorul posibilităților naturale și al factorilor de producție, ne bazăm pe abordarea integrată în acest domeniu. În ferma de testare, încercăm, așadar, să punem sub control mecanic buruienile cu ajutorul sapelor și plivitorilor.
Unde credeți că există încă potențialul de economisire în fertilizarea cu azot?
Încercăm să facem fertilizarea minerală cât mai minimă și țintită posibil. Pentru mine, rotația diversă a culturilor cu cultivarea eficientă a culturilor captatoare, combinată cu planificarea îngrășămintelor pe bază de N sunt problemele cheie. Acesta este singurul mod în care putem exploata pe deplin potențialul plantei chiar și cu mai puține adaosuri de nutrienți. Dacă cerealele urmează leguminoasele sau rapița, se poate economisi mult îngrășământ cu azot.
Alte puncte sunt disponibilitatea îngrășămintelor organice. Cu ajutorul probelor de sol primăvara și parțial toamna, putem determina relativ bine cât de mult azot disponibil pentru plante este prezent în câmp.
Care sunt provocările și potențialul viitoarei agriculturi arabile?
În prezent, văd cel mai mare potențial în selecția soiurilor și în creșterea culturilor individuale. Acest aspect joacă un rol decisiv, mai ales când vine vorba de reducerea protecției plantelor. Este important ca plantele să devină mai rezistente la organismele dăunătoare și să poată totuși să își exploateze potențialul de producție aproape la maximum. Eficiența azotului este, de asemenea, un obiectiv definit de reproducere care promite potențial de economisire.
Scopul fiecărui fermier ar trebui să fie să cultive cât mai eficient posibil din punct de vedere al resurselor și ecologic. Totuși, trebuie luat în considerare și aici că aspectul practicabil și economic decid ce sisteme pot predomina în agricultura arabilă. Pentru noi, abordarea integrată a producției vegetale este, așadar, o problemă cheie pentru viitor, inclusiv în ceea ce privește schimbarea condițiilor-cadru politice și dispariția grupurilor de ingrediente active din toate culturile.
Încercăm să găsim abordări durabile.
Sursa: agrarheute.com