PAC ȘI POLITICA DE SUBVENȚIONARE: Soluții pentru o agricultură competitivă în Moldova

02 dec 2024
Calitatea de stat membru al UE deschide noi oportunități financiare și de piață pentru producătorii agricoli din R. Moldova. Însă, pentru început țara noastră trebuie să-și alinieze politica agricolă națională și administrația publică la Politica Agricolă Comună (PAC). Asta presupune mai multe provocări atât pentru reprezentanții instituțiilor publice, cât și pentru producătorii și exportatorii din țară.
 
Pentru a informa reprezentanții sectorului agricol despre efectele implementării Politicii Agricole Comune (PAC) asupra performanței și competitivității agriculturii din Republica Moldova, Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a organizat o conferință dedicată acestui subiect.
 
Ina Butucel, Director componenta politici și mediul de afaceri, USAID, PCRR:
Scopul acestei conferințe este de a oferi o platformă deschisă pentru comunicare și schimb de opinii pentru toți participanții. Ne-am propus să le acordăm spațiul necesar pentru dezbateri marginea acestor două documente importante pentru dezvoltarea sectorului agricol din R. Moldova: PAC și noua politică de subvenționare a sectorului agricol și mediului rural.
 
Hans Kordik, Lider de echipă, Proiectul Dialogul moldo-german privind politicile în agricultură:
Sunt oportunități majore pentru agricultura din R. Moldova, care poate avea acces la o piață unică cu 500 de milioane de consumatori. Și, foarte important, sunt fonduri semnificative pe care agricultura din Moldova le va putea accesa după aderarea la Uniunea Europeană. Aproximativ 30% din bugetul UE este dedicat agriculturii și dezvoltării rurale.
 
Producători agricoli din sectorul horticol, vitivinicol și apicol, exportatori, dar și președinți ai asociațiilor de profil au avut un dialog constructiv cu reprezentanții delegației UE în Moldova și ai autorităților centrale despre impactul implementării cerințelor PAC. Și-au expus opinia, au enumerat problemele majore și au stabilit obiective de identificare a soluțiilor oportune.
 
Vitalie Gorincioi, Președintele Asociației „Moldova Fruct:
Pe noi nu ne sperie cerințele. Noi suntem o țară mică, consumăm puțin, trebuie să exportăm. Cunoaștem foarte bine că dacă vinzi în Europa, poți vinde oriunde. Trebuie să informăm producătorii despre piața UE și cei 500 de milioane de consumatori gata să plătească pentru o producție calitativă, inofensivă și livrată la timp.
 
Nicolae Olarașu, Fondator, Crama Mingir:
Odată cu reforma industriei vitivinicole, toți producătorii mici și mari de vin s-au reorientat spre piața UE. Prin urmare, alinierea la standardele europene este un mare avantaj pentru a penetra mai ușor o piață competitivă.
 
Daniela Avramam, Președinta Asociație Producătorilor și Exportatorilor de Legume:
Posibilitatea de a exporta producția de legume pe o piață de desfacere mare le-ar da posibilitatea producătorilor să obțină un venit mai mare și posibilități majore de dezvoltare, dar avem foarte mult de muncit până acolo.
 
De asemenea, la eveniment s-a discutat mult despre politica de subvenționare și schimbările care urmează a fi implementate de AIPA în acest domeniu. Pentru mai multe detalii de la eveniment și opinii ale fermierilor, vedeți materialul VIDEO.
 
loading ...