PATRU DECENII DE AGRICULTURĂ. Viața lui Vladimir Petrov din Puhăceni este de neimaginat fără dragostea pentru pământ

04 aug 2021
Pe această arșiță dogorâtoare, pepenele verde ocupă tronul „vedetelor” sezonului estival. De puține ori însă atunci când îl savurăm ne gândim la cei care din zori până noaptea se ocupă cu creșterea acestui produs. Pentru Vladimir Petrov din satul Puhăceni, Anenii Noi, ziua de muncă nu durează 8 ore, pauza de masă se ia de cele mai multe ori sub cerul liber, iar weekendul nu este predestinat odihnei.

Și cartofi, și pepeni verzi, și varzăSe spune că cea mai bună cale de a-ți urma visele este să te trezești înaripat, de aceea domnul Petrov este în picioare de la 4 dimineața – timpul perfect pentru a culege cartofii de pe cele 8 hectare pe care le deține. Pe lângă acestea, producătorul mai posedă 2 hectare de varză și 4 hectare de pepene verde. Ultimii sunt la mare căutare în această perioadă, iar agricultorul se laudă cu o producție sută la sută ecologică, fără nitrați și alți aditivi.

Nu s-a visat niciodată cu un program de muncă fix, tocmai din acest motiv deja de peste 40 de ani agricultura este sinonim cu viața sa. Din dragoste pentru ceea ce face, știe să „asculte” pământul când acesta cere apă, hrană sau repaos. Deși energia solară și căldura sunt necesare pentru culturile cultivate de agricultor, lipsa umezelii sau irigarea  neregulată poate afecta negativ cantitatea și calitatea recoltei.

Până la reabilitarea sistemului centralizat de irigații „Puhăceni”, prin intermediul programului Compact, producătorul pompa apa direct din Nistru cu ajutorul unui echipament învechit. Costurile însă erau enorme, iar munca depusă aproape dublă.

„Dacă nu ar exista accesul la irigare, nu am putea avea agricultură competitivă în Republica Moldova, întrucât o dată la 2-3 ani ne confruntăm cu un sezon secetos. Chiar și dacă plouă intens, cum a fost în acest an, oricum există o perioadă de circa 20 de zile în care irigarea este indispensabilă”, a menționat producătorul.

Vladimir Petrov este și membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Acva Grup”. În viziunea dumnealui, cooperarea între agricultori pentru atingerea unui scop comun este obligatorie.

„E mult mai ușor să ai acces la apă direct de la hidrant, decât să instalezi de unul singur tot apeductul, plus la toate este necesară și permisiunea de folosire a apei pentru irigație”, a mai adăugat antreprenorul.

Experiența nu îl lasă să dea greș

Chiar dacă mulți producători agricoli se confruntă în acest sezon cu supraproducție pe piața autohtonă, domnul Petrov consideră că vasta experiență pe care o deține în acest domeniu, îi permite să știe ce să cultive în fiecare an, astfel încât cantitatea să corespundă cererii. Marfa sa ajunge pe piețele din Chișinău și Puhăceni. În schimb, antreprenorul se confruntă cu altă provocare.

„Avem un deficit foarte mare de forțe de muncă. Majoritatea tinerilor a plecat peste hotare. În timpul sezonului, puținii zilieri rămași acasă sunt extrem de solicitați, iar în consecință nu avem cu cine lucra. În cazul cartofilor, recoltarea din sol se face mecanizat, dar avem nevoie de lucrători pentru a culege roada și a o turna în plase”, a mai spus dumnealui.La fel ca și alți producători agricoli pentru care prelucrarea solului este o adevărată plăcere, domnul Petrov consideră că cei care vor să inițieze o afacere în agricultură trebuie să pună pasiunea mai presus de dorința de câștig.

„Să nu credeți că banii la pământ se fac foarte ușor. Ca orice alt lucru, trebuie să iubiți ceea ce faceți, iar pământul vă va iubi reciproc, răsplătindu-vă cu roadă din belșug” – este îndemnul lui Vladimir Petrov pentru cei la început de cale.

sursa, AICI
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

PATRU DECENII DE AGRICULTURĂ. Viața lui Vladimir Petrov din Puhăceni este de neimaginat fără dragostea pentru pământ

PATRU DECENII DE AGRICULTURĂ

Viața lui Vladimir Petrov din Puhăceni este de neimaginat fără dragostea pentru pământ

PATRU DECENII DE AGRICULTURĂ. Viața lui Vladimir Petrov din Puhăceni este de neimaginat fără dragostea pentru pământ

loading ...