Prim-ministra Natalia Gavrilița declară că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind interzicerea exportului de porumb a fost luată în baza datelor oficiale, prezentate de producători, cu privire la stocurile de care dispun. Totodată, aceasta a mai adăugat că la moment, au loc discuții cu agricultorii, pentru a găsi o soluție, și că nu exclude revederea hotărârii CSE, dar cu o condiție.
Prim-ministra a venit cu o reacție, după ce deputații BCS, dar și reprezentanți ai Platformei DA au criticat decizia CSE privind interzicerea exportului de porumb.
„Discutăm cu acești producători, noi ne-am condus de cantitățile declarate oficial. Iată că vedem consecințele, atunci când nu există date corecte, furnizate statului”, a menționat Natalia Gavrilița.
Șefa Guvernului a precizat că decizia CSE ar putea fi revizuită
„Totodată, vedem care este soluția, credem că trebuie să existe și anumite condiționalități, pentru evidența corectă a stocurilor, ca să nu ne ponemim în situația când datele oficiale ne arată una și ne trezim că realitatea este alta”.
Acum câteva zile, printr-un comunicat de presă, TransOil spunea că, această decizie va duce la probleme serioase pentru producătorii agricoli din Moldova.
„Pe teritoriul țării se află peste un milion tone de porumb destinat pentru export. În contextul interzicerii exportului, suntem obligați să oprim achiziționarea porumbului. În consecință, mulți producători agricoli vor rămâne fără banii necesari pentru lucrările de primăvară. Conform datelor noastre, vor suferi circa 500 producători agricoli”, spune Trans-Oil.
Amintim că, de la 1 martie este interzis exportul porumbului și produselor derivate cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării din Republica Moldova.Totodată, pe perioada celor 60 de zile, timp în care a fost instituită stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, se interzice exportul grâului și zahărului din țară.