PESCUITUL – INTERZIS DIN 15 APRILIE. AMENZILE VOR FI MAJORATE PÂNĂ LA 15 MII DE LEI

14 apr 2022
Agenţia de Mediu a emis un ordin cu privire la stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale, pentru anul 2022, transmite AGROMEDIA, cu referire la MOLDPRES.md.

Astfel, intervalul dintre 15 aprilie și 15 iunie, este declarat perioadă de prohibiție a pescuitului în lacurile și râurile din Republica Moldova.

Pentru a preveni orice încălcare a regimului zonei de frontieră, cu scop de pescuit ilicit folosind ambarcațiunile, autoritățile au solicitat revizuirea modului de păstrare și evidență a mijloacelor plutitoare în apele de frontieră. Potrivit ordinului, acestea trebuie „să reflecte simboluri ale drapelelor de stat la pupă sau la proră și de numere de înregistrare; să dețină permis pentru ambarcațiune eliberat de Poliția de Frontieră; să staționeze în locurile stabilite de căpităniile de port sau, după caz, de autoritățile administrației publice locale, cu avizul Poliției de Frontieră, luându-se măsuri de către posesorii acestora pentru a preveni utilizarea ilegală a lor”.

De asemenea, în conlucrare cu Agenția de Mediu și autoritățile administrației publice locale, vor fi organizate şi desfășurate razii în scopul depistării şi contracarării braconajului şi pescuitului ilicit. Respectiv, vor fi utilizate intens ambarcațiunile, tehnica de serviciu, mijloacele speciale și echipamentul din dotare.

Poliţia de Frontieră a îndemnat pescarii și amatorii de pescuit „să prezinte o atitudine responsabilă și conștiincioasă față de regulile impuse. Cei care vor fi depistați că desfășoară activități ilegale (braconaj piscicol și pescuit ilicit) în perioada de prohibiție vor fi atrași la răspundere, riscând amenzi contravenționale și penale”.

Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole va fi majorat.

În acest sens, deputații au votat în primă lectură inițiativa legislativă înaintată de președintele Comisiei de mediu și dezvoltare regională, Elena Bodnarenco. Proiectul a fost susținut de 91 de parlamentari prezenți la ședința din 17 martie.

Conform proiectului, valorile propuse ale despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice au la bază categoriile de raritate, vulnerabilitate, importanța ecologică și economică a speciilor. În document, au fost incluse 52 de specii de pește și valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate, pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1500 și 15 000 de lei.

În prezent, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice variază de la 50 până la 5000 de lei.
 
loading ...