PIAȚA INDIEI, INTERESATĂ DE FRUCTELE MOLDOVENEȘTI. CE CONDIȚII TREBUIE SĂ RESPECTE PRODUCĂTORII?

08 apr 2022
Republica Moldova a primit dreptul de a exporta mere în India încă în anul 2018, cu condiția parcurgerii unei perioade de testare. Aceasta constă în livrarea a 8-10 containere în procedură specială de analiză a riscurilor fitosanitare, în portul de destinație (durată 7 -14 zile). În 2018, a fost livrat un singur container de 17,3 tone. Exportatorii au evitat să exporte pe această piață din cauza riscurilor, totuși pe viitor, India ar putea deveni o piață de alternativă pentru merele moldovenești.

Fructele moldovenești pot ajunge în India doar pe cale maritimă, prin porturile de la Odessa și Constanța. Așa cum cel de la Odessa este nefuncțional, rămâne Constanța. O altă condiții este ca merele să fie în containere frigorifice de 40 de picioare, cu capacitate de 21 de tone. Perioada de tranzit fiind de 35-40 de zile.

Termenii de plată aplicate de indieni sunt de la 20 până la 60 de zile după recepția la destinație. Nivel mediu și jos al prețurilor oferite.

Pentru a fi acceptate pe piața din India, merele trebuie să fie ambalate în cutie telescopică tip Bushel, 18,2 kg netto. Merele se plasează în rânduri separate de 5 alveole.

Calibrele solicitate de indieni sunt: 113/125/138/152/165 (număr de fructe omogene per cutie).

Cât privește tipul și soiurile de mere preferate de consumatorii din India, cele mai solicitate sunt următoarele:

Mere roșii – dulci, crocante, suculente, cu fermitate înaltă și ceruite pentru a asigura cel puțin 2 săptămâni de viață la raft. Acestea constituie 80 și 85% din volumul total de mere comercializat pe această piață. Soiurile care corespund sub aceste categorii: Gala, Red Chief și clonele acestora (estimative Gala 7% și Red Chief 6% în total volum de mere produs în Moldova).

Mere verzi – crocante, suculente, fermitate înaltă și ceruite (cu excepția soiului Golden) pentru a asigura cel puțin 2 săptămâni de viață la raft. Acestea constituie 15-20 % din volumul total de mere comercializat pe această piață. Soiurile care corespund sub aceste categorii: Golden Delicious și Granny Smith și clourile acestora (estimative Golden Delicious 16% și Granny Smith 2% în total volum de mere produs în Moldova).

Obstacolele ce le-ar putea întâlni exportatorii moldoveni, în procesul de livrare și comercializare a fructelor în India sunt următoarele:
  1. Risc mare de neplată și lipsă în RM a companiilor care prestează servicii de asigurare a exporturilor;
  2. Dificultăți în a găsi parteneri credibili;
  3. Cantități de mere de sortiment solicitat de produse în RM sunt insuficiente;
  4. În RM nu există nici o linie de sortare dotată cu echipamente de ceruire
Sursa: Moldova Fruct
loading ...