Deși e posibil să auzi că arpagicul de toamnă este mai slab calitativ decât cel pe care îl găsești primăvara pe piață, nu este cazul să îți faci griji. Atâta timp cât vei respecta câteva reguli simple, te poți bucura de ceapă sănătoasă în scurt, timp transmite AGROMEDIA, cu referire la GrădinaMax.
Condiții optime pentru plantarea arpagicului toamna
Ceapa este o plantă foarte puțin pretențioasă în ceea ce privește căldura. Punctul critic, de la care bulbii încep să înghețe, este temperatura de -8 grade Celsius. Dar orice risc de îngheț poate fi eliminat dacă plantarea are loc toamna devreme, pentru ca arpagicul să apuce să se înrădăcineze. Deasupra solului, frunzele de ceapă rezistă doar până la minimum 4 grade Celsius.
În ceea ce privește lumina, ceapa se manifestă diferit. Dacă dorești să obții o cultură doar de ceapă verde, atunci ea nu are nevoie de perioade îndelungate de expunere la soare. Deci, se va dezvolta bine și în lunile de toamnă târzie-iarnă. Însă, pentru formarea bulbului de ceapă uscată, lumina din abundență este esențială.
Solul este și el important. Ceapa preferă pământul nisipos, cu o componență mare de lut.
Plantarea cepei de toamnă
Pentru a evita orice situație neplăcută, precum putrezirea bulbului în pământ, alege doar arpagicul sănătos, crud, dându-l la o parte pe cel uscat sau mucegăit. Apoi, ține minte că ar fi bine ca pământul pe care alegi să pui ceapă este bine să nu mai fi găzduit alte culturi de ceapă în ultima perioadă. Asta pentru că această plantă se dezvoltă mai bine în regim de cultură rotativă.
Mărunțește bine solul în prealabil. E bine să fie și bine nivelat. Grădinarii iscusiți știu că arpagicul de toamnă trebuie îngropat mai adânc în pământ. Așa că sapă șanțurile de plantare la o adâncime puțin mai mare, de aproximativ 3-4 centimetri. Toate acestea trebuie să le faci în intervalul cuprins între 15 septembrie și 15 octombrie.
Distanța recomandată între rânduri este de 25 de centimetri. Chiar și între plante este indicat să păstrezi o distanță de minimum 5 centimetri, pentru ca fiecare bulb în parte să poată să crească în mod optim.
Îngrijirea arpagicului toamna în 3 etape:
1. Bătătorirea solului. După ce fiecare mic bulb de ceapă este bine îngropat sub pământ, e momentul să bătătorești terenul pe care ai plantat. Astfel, arpagicul va fi izolat termic pentru o eventuală perioadă cu temperaturi scăzute.
2. Îngrășăminte și fertilizanți. Un alt mod de a proteja arpagicul de îngheț este turnarea unui strat subțire de compost sau îngrășământ natural peste brazdele făcute. De asemenea, poți avea în vedere și folosirea unui erbicid, pentru a evita apariția buruienilor printre plantele tale de ceapă. Pentru a-l folosi la eficiență maximă, recomand să citești cu atenție instrucțiunile fiecărui produs pe care vrei să îl utilizezi.
3. Irigarea. Pentru că nivelul de precipitații diferă de la an la an, e bine să iei în considerare faptul că toamna poate fi uscată. În această situație, irigă plantația de ceapă, pentru a asigura un minim nivel de umiditate arpagicului. Ca să fii un grădinar documentat, îți recomandăm să citești mai multe despre tehnicile de plantare și îngrijire a cepei în articolele noastre.
Concluzii Ai învățat, deci, că pentru plantarea arpagicului toamna este nevoie să întreprinzi aceleași lucrări ca în cazul plantării de primăvară. Nu uita că adâncimea la care îngropi bulbii trebuie să fie puțin mai mare, pentru ca temperaturile sub 0 grade Celsius să nu îți afecteze plantele.