Plante care țin căpușele la distanță
Există și plante care resping căpușele și le țin la distanță. În cazul în care locuiești la casă, acestea pot fi plantate în curte sau în jurul casei, se întrețin foarte ușor și se adaptează foarte bine atât în exteriorul locuinței, cât și la interior.Unele plante produc toxine sau uleiuri esențiale pentru a se proteja de insecte. Uleiurile esențiale pe care le produc plantele au avantajul de a fi un insecticid natural care ține departe arahnidele, acarienii și insectele. Uleiurile esențiale pot fi un agent de respingere care perturbă metabolismul sau sistemul nervos al insectei. Unele plante au proprietăți antimicrobiene sau proprietăți antifungice pentru a se proteja. De asemenea, puteți găsi plante cu proprietăți antiparazitare.
Rozmarinul
Acesta face parte din categoria plantelor foarte parfumate, care se adaptează ușor și la interior și la exterior. Este o plantă veșnic verde, care ține la distanță o mulțime de insecte. Te poate ajuta să scapi de muște și țânțari, dar este eficient și pentru căpușe și purici. Poți folosi uleiul din rozmarin pe haine pentru un strat de protecție.
Usturoiul
Majoritatea se gândește la usturoi ca la un ingredient pentru mâncare. Mirosul lui este incofundabil și nu e de mirare că se află pe lista plantelor care țin căpușele la distanță. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești cățeii de usturoi și să-i răspândești în perimetrul care te interesează pe tine.
Gălbenele
Gălbenelele sunt îndrăgite pentru culorile lor frumoase și pentru că sunt ușor de întreținut. Acestea se numără printre preferatele pasionaților de grădinărit de la începători până la avansați. Au un parfum subtil și țin la distanță căpușele, puricii, gândacii sau păduchii. Nu e nevoie să le faci nimic pentru a se transforma în inamicii dăunătorilor. Se adaptează ușor în orice fel de mediu, nu ocupă mult spațiu, dar sunt plăcute vizual.
Mușcatele
Mușcatele intră și ele pe lista plantelor care țin căpușele la distanță și sunt foarte eficiente. Mușcata conține o mulțime de uleiuri esențiale care o transformă într-un repelent de temut pentru dăunători precum căpușele. Poate avea consecințe negative pentru sistemul lor senzorial sau pentru organele interne. Uleiurile obține din mușcate sunt puternice, dar sunt suficient de sigure pentru a se aplica direct pe pielea Poți dilua în apă aceste uleiuri pentru a crea un spray care să îți acopere pielea și hainele. Pulverizează-l înainte de a ieși din casă.
Crizantemele
Crizantemele sunt plante care resping căpușele. De obicei sunt plante pe care le vezi pe la mai toate balcoanele sau terasele pentru că sunt ușor de plantat și întreținut. Crizantemele conțin un compus chimic care apare în mod natural în această plantă și care oprește sistemul nervos al căpușelor. Aceste flori se dezvoltă foarte bine în ghivece în interior, în locuri însorite. Crizantemele sunt și pe lista plantelor care purifică aerul în locuință, deci beneficiile lor sunt nenumărate.
Lavanda
Lavanda este bine cunoscută pentru efectele sale sedative și este un ulei esențial popular pentru relaxare și somn. Cu toate acestea, lavanda este, de asemenea, o plantă care respinge căpușele și alte insecte. Are un parfum puternic și dulce, care poate mirosi prea tare în spații mici, dar este minunat în aer liber. Uleiul obținut din lavandă poate face mirosul mai puternic. De asemenea, este posibil să faceți un spray folosind ulei esențial de lavandă și apă.
Trandafirii
Trandafirii sunt plante care țin la distanță căpușele, dar funcționează împotriva lor numai atunci când trandafirii înfloresc. Când planta nu are flori, nu sunt la fel de eficiente. Cu toate acestea, trandafirii sunt foarte rezistenți odată ce prind rădăcini, iar tulpinile lor spinoase îi fac o țintă dificilă pentru orice prădător care i-ar putea ataca. Trandafirii au un miros foarte dulce, care persistă mult timp seara. Sunt eficienți și la respingerea țânțarilor.
Sursa: Catine.ro