PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA. Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

21 sep 2021
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a avut o întrevedere protocolară cu Ambasadorul Ungariei la Chișinău, Excelența Sa, Sandor Szabo, în cadrul căreia oficialii au discutat despre identificarea oportunităților de consolidare a cooperării bilaterale în domeniul agriculturii și industriei alimentare. 

Ministrul s-a arătat recunoscător Guvernului Ungariei pentru suportul oferit țării noastre de-a lungul anilor în dezvoltarea sectorului agricol și a transmis un mesaj de mulțumire în acest sens.

Exprim recunoștință și apreciere pentru asistența acordată în ultimii ani pentru realizarea proiectelor comune, în special pentru instruirile desfășurate în scopul consolidării capacităților specialiștilor moldoveni din diverse sub-sectoare ale agriculturii. Grație sprijinului Ministerului Agriculturii din Ungaria, au fost organizate mai multe vizite de studiu pentru realizarea schimbului de experiență în domeniile fitosanitar, veterinar, siguranța alimentelor, protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole. În continuare ne dorim să amplificăm eforturile și să dezvoltăm parteneriate între instituțiile de învățământ superior și de cercetare, în scopul organizării mobilităților academice,  evenimentelor științifice și a programelor de studii comune”, a menționat ministrul Gherciu în cadrul dialogului cu ambasadorul.

În cadrul întrevederii au fost nominalizate principalele progrese în implementarea proiectului „Sporirea capacităților de rezistență la secetă a fermierilor mici prin adoptarea celor mai bune practici de irigare și a practicilor moderne de irigare”, implementat de FAO cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, în valoare totală de 400 000 dolari SUA.

În acest context, a fost elaborat Studiul Național privind practicile și tehnologiile de irigare; a fost încheiat procesul de selecție a 10 fermieri pe terenurile cărora vor fi organizate loturi demonstrative pentru echipamentul de irigare (majoritatea fermierilor selectați cultivă culturi cu valoare adăugată înaltă); se îndeplinesc procedurile necesare pentru procurarea echipamentului de irigare care va fi folosit în cadrul loturilor demonstrative; au fost realizate instruiri pentru consolidarea capacităților de consultanță a rețelei de servicii de extensiune rurală, precum și evenimente de instruire și ridicare a gradului de conștientizare privind utilizarea tehnologiilor de irigare pentru 1 700 de fermieri din diferite regiuni ale țării.

Mai mult, părțile au convenit ca relațiile de cooperare ale Republicii Moldova cu Ungaria să fie extinse prin prisma schimbului de experiență în domeniile agriculturii ecologice, profilaxiei și combaterii rabiei la animale, precum și în domeniul științei și cercetării.
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SISTEME DE IRIGARE ÎN LIVEZI. Tipuri. Avantaje și dezavantaje

25 mai 2022

DE ZIUA COPIILOR, PICII SUNT VÂNZĂTORI LA ECOLOCAL

25 mai 2022

CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI. Ghid practic pentru pomicultori

24 mai 2022

ZMEURA – O CULTURĂ PROFITABILĂ. Tot mai mulți agricultori din Moldova aleg să planteze acest bacifer

24 mai 2022

PROIECTE DIN DOMENIUL IRIGĂRII, FINANȚATE DE AGENȚIA FRANCEZĂ DE DEZVOLTARE

24 mai 2022

PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA. Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA

Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA. Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

loading ...