PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA. Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

21 sep 2021
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a avut o întrevedere protocolară cu Ambasadorul Ungariei la Chișinău, Excelența Sa, Sandor Szabo, în cadrul căreia oficialii au discutat despre identificarea oportunităților de consolidare a cooperării bilaterale în domeniul agriculturii și industriei alimentare. 

Ministrul s-a arătat recunoscător Guvernului Ungariei pentru suportul oferit țării noastre de-a lungul anilor în dezvoltarea sectorului agricol și a transmis un mesaj de mulțumire în acest sens.

Exprim recunoștință și apreciere pentru asistența acordată în ultimii ani pentru realizarea proiectelor comune, în special pentru instruirile desfășurate în scopul consolidării capacităților specialiștilor moldoveni din diverse sub-sectoare ale agriculturii. Grație sprijinului Ministerului Agriculturii din Ungaria, au fost organizate mai multe vizite de studiu pentru realizarea schimbului de experiență în domeniile fitosanitar, veterinar, siguranța alimentelor, protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole. În continuare ne dorim să amplificăm eforturile și să dezvoltăm parteneriate între instituțiile de învățământ superior și de cercetare, în scopul organizării mobilităților academice,  evenimentelor științifice și a programelor de studii comune”, a menționat ministrul Gherciu în cadrul dialogului cu ambasadorul.

În cadrul întrevederii au fost nominalizate principalele progrese în implementarea proiectului „Sporirea capacităților de rezistență la secetă a fermierilor mici prin adoptarea celor mai bune practici de irigare și a practicilor moderne de irigare”, implementat de FAO cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, în valoare totală de 400 000 dolari SUA.

În acest context, a fost elaborat Studiul Național privind practicile și tehnologiile de irigare; a fost încheiat procesul de selecție a 10 fermieri pe terenurile cărora vor fi organizate loturi demonstrative pentru echipamentul de irigare (majoritatea fermierilor selectați cultivă culturi cu valoare adăugată înaltă); se îndeplinesc procedurile necesare pentru procurarea echipamentului de irigare care va fi folosit în cadrul loturilor demonstrative; au fost realizate instruiri pentru consolidarea capacităților de consultanță a rețelei de servicii de extensiune rurală, precum și evenimente de instruire și ridicare a gradului de conștientizare privind utilizarea tehnologiilor de irigare pentru 1 700 de fermieri din diferite regiuni ale țării.

Mai mult, părțile au convenit ca relațiile de cooperare ale Republicii Moldova cu Ungaria să fie extinse prin prisma schimbului de experiență în domeniile agriculturii ecologice, profilaxiei și combaterii rabiei la animale, precum și în domeniul științei și cercetării.
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA. Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA

Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

PRACTICILE MODERNE DE IRIGARE SUSȚINUTE DE UNGARIA. Cooperarea moldo-ungară în domeniul agriculturii va continua

loading ...