PREȚUL PÂINII: SE AȘTEAPTĂ SCUMPIRI ÎN LANȚ. Explicația directorului general al Combinatul de pâine din Bălți, Eduard Grama

07 sep 2021
Deși în anul curent recolta de grâu este una record pentru R. Moldova și oficialii au dat garanții că vom avea pâine pe masă, mai mulți antreprenori din panificație anunță că vor majora prețul la pâine. De altfel, situația cu majorarea prețului la acest produs e valabilă pentru mai bine din jumătate de state din lume. Analiștii economici anunță că inclusiv în Ungaria, țara care se confruntă de la începutul verii cu cea mai puternică inflație din UE, se estimează scumpiri ale pâinii cu 15-20%. În același timp, presa din Polonia scrie că prețul pâinii crește, iar de vină sunt costurile mari la cereale. În august, în plin sezon, prețul grâului era cu 30-35% mai mare decât acum un an. În Armenia pâinea s-a scumpit cu 10% și prognozele anunțate sună în felul următor: pâinea se scumpește din Sri Lanka și până în Egipt și America.

Conjuctura de piață la materia primă va dicta prețurile de mai departe

R. Moldova nu este o excepție și primii care au majorat prețurile sunt Combinatul din Bălți. Contactat de AGROMEDIA, directorul instituției comerciale private, Eduard Grama a prezentat un șir de explicații ale fenomenului care pentru mulți cetățeni seamănă mai degrabă cu un paradox.

„Totul depinde de conjunctura pe piața de materie primă. La moment, prețul la făină și la cereale este în creștere și asta se va reflecta și în prețurile la produsul finit. Anul acesta continuă să se majoreze lunar costurile la derivatele folosite în producere, inclusiv uleiul, margarina, cutiile, pelicula, combustibilul. Producătorii din panificație au fost reținuți, la fel ca și noi, în majorarea prețului în speranța că din roada lui 2021 prețul la materie primă va fi mai scăzut și ne va permite să ne menținem la același nivel. Da, avem recoltă record de cereale în istoria RM, peste 1, 5 mil. tone de culturi din grupa I, dar suntem influențați de factorii internaționali”, a specificat dl Grama.

Potrivit lui, dacă ne referim la Țările din Bazinul Mării Negre, care au legătură directă cu prețurile de la noi, atunci Ucraina a avut recoltă sub așteptările prognozate cu 2 la sută, Rusia – cu 10 la sută.

„Și în Canada, care este un producător mare de cereale, și în SUA a fost secetă și recolta este cu mult sub așteptările prognozate, ele au influențat prețurile la nivel mondial. Noi am făcut o corecție de 10 și 11 bani la franzelele „Orășenească” și „De dimineață” și scumpirile vor continua. Cred că se va produce mult mai degrabă decât în iarnă. Din câte știu, săptămâna viitoare se așteaptă majorări la produsele lactate. În plus, motorina se scumpește de două ori pe săptămână, a crescut prețul și la energia electrică, ne așteaptă scumpiri și la gaz. Toate împreună și generează acest impact.”

Pâinea din Moldova, cea mai ieftină din Europa de Est

„Dar dacă să vorbim de pâinea din Moldova, este cea mai ieftină din Europa de Est. Să luăm, spre comparație, Ucraina, care are același nivel de venituri ca și noi, acolo pâinea e mai scumpă de 2, 5 ori. În Rusia, liderul mondial la nivelul producerii de cereale, pâinea este de 3 ori mai scumpă decât la noi”, a subliniat sursa menționată.

Eduarda Grama a mai menționat că noi trăim într-o piață economică liberă și atunci când la nivel mondial prețul este mare, nu poate fi în RM prețul mai mic. „Din păcate. Și este în permamență creștere. Noi suntem combinat privat, dar credem că și alții vor majora prețurile la pâine. Se așteaptă scumpiri în lanț, ele sunt inevitabile”, a conchis dl Grama.

AGROMEDIA amintește că autoritățile din agricultură anunțau că R. Moldova, grație recoltei record de grâu, nu se va confrunta cu o criză a pâinii. Potrivit datelor, au fost semănate cu patru la sută mai multe hectare de grâu și cu 18 la sută de orz. Iar ex-premierul Ion Chicu declara zilele trecute într-un interviu pentru Europa Liberă că pâinea se va scumpi.


 
loading ...