PREȚURILE LA PRODUSELE PETROLIERE SE VOR STABILIZA LA SFÂRȘITUL IERNII

28 jan 2023
Se mai măresc ușor în februarie, ulterior, prețurile la petrol pe piața mondială vor înregistra o evoluție descendentă. Acesta ar trebui să fie și un indicator pentru scăderi de prețuri și în Republica Moldova, menționează analistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii sale „Analize Economice”.

Potrivit lui Ioniță, marja comercială din prețul petrolului anul trecut a fost 2,62 lei, iar anul acesta este de 2,91 lei. În același timp, s-a majorat și valoarea accizei, și prețul mediu de import. Din acest motiv, am și avut scumpirile la carburanți din ultima lună, spune analistul.

În condițiile în care 2023 este de așteptat să fie dificil pentru economia globală, se așteaptă și o recesiune, nu există anumiți factori care să conducă la o creștere a prețurilor la produsele petroliere. În 2023, este probabil să vedem o stabilizare a prețurilor. În condițiile crizei regionale, s-ar putea să avem o ușoară creștere în februarie, dar tendința este ca prețurile la produsele petroliere în lume să scadă. Și în Moldova vor scădea, pentru că factorii de creștere a impozitelor și a marjei comerciale s-au epuizat, susține Ioniță.

După ce prețurile la benzină au atins un maxim istoric în iunie 2022, depășind 33 de lei pe litru, prețurile au scăzut ulterior, iar în decembrie prețul mediu lunar a scăzut sub 23 de lei pe litru. Potrivit expertului, prețul mediu lunar pentru ianuarie 2023 este de 24,02 lei, adică cu 1,22 lei mai mult decât cu o luna trecută.



Statisticile arată că, în anul 2022, în Republica Moldova s-au importat 1 733 mii tone produse petroliere pentru o valoare totală de 33 177 mln. Lei. Cea mai mare pondere a importurilor a constituit-o motorina (1 114,6 mii tone), fiind urmată de benzină (475,4 mii tone) și păcură (87,7 mii tone).

Prețul mediu de import al motorinei a fost de 49,5% mai mare comparativ cu prețul benzinei - 21,2 lei/kg, contra 14,18 lei/kg. Cauza este că cea mai mare cantitate a motorinei a fost importată în lunile mai, iunie, iulie, când prețul carburanților a crescut pe piața internațională. Benzina s-a importat mai activ în trimestrul IV al anului 2022, când prețul carburanților a înregistrat o scădere la scară globală.

Cea mai mare parte a importurilor de carburanți în Republica Moldova vine din România - 1 302 mii tone, sau 75%. O bună parte (10,6%) sunt declarați la import sub poziția QM- mărfuri de origine Republica Moldova. Alte țări de unde are loc importul în Moldova sunt: Turcia, Bulgaria, Georgia, Rusia, etc.

Veaceslav Ioniță vine cu un sfat pentru parlament, Guvern, ANRE și Consiliul Concurenței:

Noi trebuie să îmbunătățim sistemul de reglementare a piețelor produselor petroliere și anume marja comercială la vânzările angro. Formula actuală pe care o avem noi încurajează monopolismul, concentrarea pieței și duce la lichidarea companiilor mici, a menționat analistul.
loading ...