PRODUCĂTORII DE POMUȘOARE AU FOST CONSULTAȚI DE UN EXPERT DIN SERBIA

08 jun 2021
Peste 20 de producători de căpșun, zmeur și mur din diferite regiuni ale țării au fost consultați de expertul Aleksandar Leposavic, cercetător la Institutul de Pomicultură Čačak din Serbia, care s-a aflat în perioada 31 mai – 5 iunie în Moldova, la invitația  proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

În cadrul vizitelor în câmp expertul sârb a consultat agricultorii privind tehnologiile moderne de cultivare  în plantațiile de căpșun, zmeur și mur, pentru a asigura recolte înalte și fructe calitative. Printre problemele majore, depistate de Aleksandar Leposavic în plantații, este  rhizoctonia sau putregaiul negru al rădăcinilor, atestat  la căpșun. Putregaiul negru este o boală a materialului săditor și se manifestă în special în condițiile structurii grele a solului, surplus de umiditate și lipsă de aer în zona radiculară, dar și lacunelor admise în tehnologia de plantare și cultivare.

De asemenea, expertul sârb a menționat că deseori, plantațiile de căpșuni nu se dezvoltă adecvat din cauza modelării necorespunzătoare a bilioanelor, în mare parte fiind prea joase, și asigurând un drenaj necorespunzător al apei. Totodată, pentru producătorii de zmeur și mur expertul a recomandat fertilizare și protecție adecvată a plantelor pentru a obține recolte înalte.

Aleksandar Leposavic a menționată că multe probleme depistate sunt generate de lipsa cunoștințelor și experienței necesare, mai ales în producerea murului și zmeurului. Expertul a încurajat toți agricultorii care cultivă bacifere să valorifice oportunitățile de instruire oferite de diferiți prestatori de servicii sau parteneri de dezvoltare pentru a-și îmbunătăți tehnologiile de producere și a-și crește profiturile.
 
Top știri

NOI OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE A AGRICULTURII. USAID va contribui la revitalizarea horticulturii și a sectorului zootehnic

21 oct 2021

AVERTIZARE METEO: Cod Galben de vânt pe întreg teritoriul țării

21 oct 2021

ACORDUL PRIVIND CLIMATUL INVESTIȚIONAL – RATIFICAT. Se va consolida accesul produselor agroalimentare pe piața UE

20 oct 2021

ONU SUSȚINE DEZVOLTAREA SISTEMULUI ALIMENTAR DIN R.MOLDOVA

20 oct 2021

COMPANIA ”FRAȚII VAIPAN” – competitivă pe piața internațională datorită tehnologiilor moderne

20 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

PRODUCĂTORII DE POMUȘOARE AU FOST CONSULTAȚI DE UN EXPERT DIN SERBIA

PRODUCĂTORII DE POMUȘOARE AU FOST CONSULTAȚI DE UN EXPERT DIN SERBIA

PRODUCĂTORII DE POMUȘOARE AU FOST CONSULTAȚI DE UN EXPERT DIN SERBIA

loading ...