Potrivit producătorilor, costurile de înființare a unui hectar cu sfeclă de zahăr este de la 30-37 mii lei. Anul acesta, din cauza secetei pierderile de producție sunt de peste 60%, respectiv, și pierderile financiare ale producătorilor sunt semnificative.
Vicepremierul Vladimir Bolea a purtat discuții cu un grup de producători de sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Donduseni, Riscani, Drochia. Aceștia au prezentat dificultățile cu care se confruntă, subliniind impactul negativ al condițiilor climatice și al prețurilor înalte la inputurile agricole, precum produsele de protecție și îngrășămintele. Producătorii au menționat pierderile semnificative înregistrate în acest an, precum și dificultățile în menținerea competitivității pe piață.
Totodată, fermierii au propus o serie de măsuri care, în opinia lor, ar putea sprijini sectorul sfeclei de zahăr. Printre acestea, s-a discutat despre necesitatea acordării unor subvenții pentru acoperirea costurilor de producție, precum și implementarea unor programe de sprijin, pentru a menține ramura.
La rândul lor, reprezentanții procesatorului au menționat că fără irigare, în special pentru culturile cu valoare adăugată ridicată și care necesită dublă cantitate de umiditate, nu poate fi vorba despre o continuitate viabilă. Circa 60 la suta din suprafețele cu sfeclă de zahăr au fost compromise.
Vicepremierul Vladimir a subliniat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cunoaște problema și depune eforturi pentru identificarea soluțiilor care să sprijine sectorul sfeclei de zahăr.
El a promis că propunerile fermierilor vor fi analizate și integrate în strategia ministerului pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și industriei alimentare. Astfel, va fi elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, această ramură strategică ar putea beneficia de subvenții per hectar. Asociația producătorilor de sfecla de zahăr urmează sa prezinte viziunea sa privind perspectiva ramurii și soluțiile de redresare a domeniului.