Profesorii și studenții de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova au organizat astăzi un protest pașnic în fața Guvernului. Ei solicită autorităților să revadă decizia de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior din țară, potrivit căreia UASM ar urma să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova.
Aceasta nu este reformă. Din punct de vedere administrativ, se face lichidarea universității. Reforma trebuie să fie progres, dar acesta este un regres. Vom asista la un exod al acestor oameni de știință, care vor fi angajați doar în proporție de 30%, va dispărea știința din țară, va dispărea intelectualitatea. Sunt metode de prognozare științifică și experiența absorbției altor instituții de învățământ superior din țară care arată că se vor angaja doar 30% din personalul actual al universității. În rest, se vor pierde școlile științifice, a declarat Mihail Scutaru, fost profesor în cadrul UASM.
De la tribunele instalate în centrul capitalei, membrii Comitetului Sindical al UASM au invitat la discuții reprezentanții autorităților și au scandat lozinci împotriva lichidării universității în care activează:
Ne-am adunat aici cu toții ca să ne exprimăm dezacordul față de reforma propusă de Ministerul Educației și Cercetării în care se prevede lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova. Să fie clar, noi nu suntem contra reformelor, noi conștientizăm necesitatea lor, dar suntem împotriva mecanismului de implementare propus de Minister. Noi avem alte propuneri, care, în prezent, nu sunt luate în considerare la justa valoare. Universitatea Agrară merită o atitudine corectă din partea autorităților. Este adevărat că ramura de bază a economiei de țară duce o mare lipsă de cadre și o reformă a învățământului și a științei în agricultură nu mai poate fi amânată, dar reformarea acestui domeniu presupune cu totul altceva, a declarat unul din organizatorii protestului.
Protestul a fost organizat de Comitetul Sindical al UASM, căruia i s-au alăturat membrii sindicatelor de la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul în Chișinău și de la Academia de Științe din Moldova.
Până la această oră, nimeni dintre reprezentanții autorităților nu au ieșit în fața protestatarilor pentru a oferi declarații.