https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.28 EUR
17.92 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
PROGRAMUL DE ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE 2021-2025, aprobat de Executiv

PROGRAMUL DE ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE 2021-2025, aprobat de Executiv

09 dec 2020
Programul de îmbunătățiri funciare pentru anii 2021-2025 a fost aprobat de cabinetul de miniștri. Documentul stabilește patru obiective majore:
- racordarea sistemului de cercetare și învățământ la prioritățile domeniului prin restructurarea organizațională a programelor de studii și sistemului de învățământ agricol;

- prevenirea și combaterea eroziunii solului pe o suprafață de 2 552 hectare de terenuri agricole;

-ameliorarea solurilor pe o suprafață de 68,5 mii hectare de terenuri agricole;

-conservarea și sporirea fertilității solurilor pe o suprafață de 5 mii de hectare de terenuri agricole.

„Programul de îmbunătățiri funciare prevede lucrări de îmbunătățiri funciare, protecție, conservare și sporire a fertilității solurilor ce sunt necesare pentru a proteja solul împotriva acțiunii mecanice a apei și a vântului, a reface deficitul de umiditate, a preveni sau a elimina excesul de apă din sol, de la suprafața acestuia, precum și pentru a restabili solurile”, a comunicat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

„Degradarea solului este influențată de factori naturali și antropici cu impact negativ asupra funcțiilor solului, ce duc la micșorarea fertilității acestuia. În țara noastră circa 80% din solurile arabile sunt amplasate pe versanți, prin urmare, lucrările de prevenire și combatere a eroziunii de suprafață sunt prioritare pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Scopul Programului constă în realizarea măsurilor de stopare a degradării și de sporire a fertilității solurilor prin modernizarea și extinderea sistemului de îmbunătățiri funciare, implementarea tehnologiilor moderne și a practicilor agricole prietenoase mediului”, a mai precizat Perju.

Pentru realizarea obiectivelor Programului, în primii trei ani, sunt necesare aproape 164 mln de lei. Banii vor fi alocați din contul și în limita alocațiilor bugetare aprobate anual în bugetele autorităților și instituțiilor implicate, dar și în urma atragerii programelor, proiectelor cu asistență externă.

Potrivit datelor, cele mai răspândite forme de degradare a solurilor sunt: eroziunea de suprafață și de adâncime, alunecările de teren. În țara noastră, solurile afectate de eroziunea de suprafață ocupă circa 981 560 de hectare, iar prejudiciul anual direct și indirect produs de eroziune este de circa 2,7  de miliarde de lei.
 
„AGROCEREALE” ARE UN NOU PREȘEDINTE. Cine este proaspătul șef ales de Adunarea Generală a Asociației afli AICI
30 jul 2021
MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza
30 jul 2021
ÎNDEMNUL UE CĂTRE CONSUMATORI: Să respectăm țăranii și agricultura autentică. Ce recomandări ne sunt oferite
30 jul 2021
CEI MAI BUNI AGRICULTORI DE LA SOROCA ȘI-AU ADJUDECAT TROFEUL. Cine sunt ei și ce afaceri dezvoltă
29 jul 2021

PROGRAMUL DE ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE 2021-2025, aprobat de Executiv

PROGRAMUL DE ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE 2021-2025, aprobat de Executiv

PROGRAMUL DE ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE 2021-2025, aprobat de Executiv

loading ...