https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

17 aug 2021
Prunele și cerealele moldovenești sunt la mare căutare pe piața europeană – acesta este rezultatul unui studiu efectuat de „Berlin Economics”, pe baza căruia, astăzi, 17 august, reprezentanții subdiviziunilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) responsabile de politicile în domeniul agro-alimentar s-au întrunit într-o ședință comună cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU.

În cadrul studiului, echipa economică germană de consultanță în domeniul economic a făcut referire la cotele tarifare aplicate și la volumul de export în Uniunea Europeană (UE) al produselor agricole crescute în Republica Moldova.

În acest sens, s-a propus sporirea cantității de cereale și de fructe (în special a prunelor) produse, dar și intensificarea exportului acestora spre noi piețe din UE. Iminentă este și necesitatea implimentării unui set de metode și soluții, ce ar facilita asigurarea cu produse moldovenești în spațiul european. În cadrul întrunirii, s-a mai discutat despre un potențial beneficiu economic în urma asigurării dezvoltării funcționale, conform cerințelor și standardelor europene, al sectorului agro-alimentar moldovenesc.

În opinia experților germani, generarea de valoare adăugată a cerealelor și livrarea prunelor în cantități mai mari pe piața UE, ar putea aduce profit considerabil țării noastre.

„Una dintre recomandările noastre este ca agricultura din Republica Moldova să se orienteze spre procesarea cerealelor pentru export, fapt ce va asigura venituri mai mari în economie. Totodată, recomandăm să fie majorată cota de export pentru prunele moldovenești, mai ales la categoria de consum în stare proaspătă. În același context, informăm că, există  potențial mare de export a strugurilor și merelor. În prezent, majoritatea produselor horticole sunt exportate preponderent în Federația Rusă, însă pentru a înregistra o evoluție ascendentă a valorii produselor horticole în Uniunea Europeană și pentru a obține avantaje competitive pe termen lung, sectorul horticol are nevoie de diversificare, investiții și dezvoltare axată pe inovații, în conformitate cu rigorile Uniunii Europene”, a menționat consilierul german de politică economică, Ricardo Giucci.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) caută soluții în vederea promovării producției agricole autohtone pe piețele externe, fapt ce presupune revizuirea politicilor naționale în sectorul agro-alimentar în conformitate cu criteriile piețelor occidentale, identificarea posibilităților de intensificare a exportului de produse agricole recomandate, dar și acordarea suportului necesar producătorilor agricoli în identificarea și facilitarea căilor de export a producției agricole.

„Agenda Guvernului Republicii Moldova are ca prioritate sporirea accesului producătorilor agricoli pe piețele externe, astfel, avem nevoie de recomandări pentru acțiuni concrete. Prin prisma analizelor elaborate, vor fi informați producătorii agricoli despre noile oportunități și vom putea crea noi condiții de facilitare a exportului de produse agricole”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.

Foto: zdg.md
VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara
17 sep 2021
VA FI RENOVATĂ: Fabrica de producere a peleților din Pașcani vizitată de ministrul Gherciu
17 sep 2021
STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu
17 sep 2021
ROȘII GIGANTE DE APROAPE UN KILOGRAM JUMATE! Fermierii care le cultivă au decis să renască soiul străvechi de tomate
16 sep 2021

PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

loading ...