PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

17 aug 2021
Prunele și cerealele moldovenești sunt la mare căutare pe piața europeană – acesta este rezultatul unui studiu efectuat de „Berlin Economics”, pe baza căruia, astăzi, 17 august, reprezentanții subdiviziunilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) responsabile de politicile în domeniul agro-alimentar s-au întrunit într-o ședință comună cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU.

În cadrul studiului, echipa economică germană de consultanță în domeniul economic a făcut referire la cotele tarifare aplicate și la volumul de export în Uniunea Europeană (UE) al produselor agricole crescute în Republica Moldova.

În acest sens, s-a propus sporirea cantității de cereale și de fructe (în special a prunelor) produse, dar și intensificarea exportului acestora spre noi piețe din UE. Iminentă este și necesitatea implimentării unui set de metode și soluții, ce ar facilita asigurarea cu produse moldovenești în spațiul european. În cadrul întrunirii, s-a mai discutat despre un potențial beneficiu economic în urma asigurării dezvoltării funcționale, conform cerințelor și standardelor europene, al sectorului agro-alimentar moldovenesc.

În opinia experților germani, generarea de valoare adăugată a cerealelor și livrarea prunelor în cantități mai mari pe piața UE, ar putea aduce profit considerabil țării noastre.

„Una dintre recomandările noastre este ca agricultura din Republica Moldova să se orienteze spre procesarea cerealelor pentru export, fapt ce va asigura venituri mai mari în economie. Totodată, recomandăm să fie majorată cota de export pentru prunele moldovenești, mai ales la categoria de consum în stare proaspătă. În același context, informăm că, există  potențial mare de export a strugurilor și merelor. În prezent, majoritatea produselor horticole sunt exportate preponderent în Federația Rusă, însă pentru a înregistra o evoluție ascendentă a valorii produselor horticole în Uniunea Europeană și pentru a obține avantaje competitive pe termen lung, sectorul horticol are nevoie de diversificare, investiții și dezvoltare axată pe inovații, în conformitate cu rigorile Uniunii Europene”, a menționat consilierul german de politică economică, Ricardo Giucci.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) caută soluții în vederea promovării producției agricole autohtone pe piețele externe, fapt ce presupune revizuirea politicilor naționale în sectorul agro-alimentar în conformitate cu criteriile piețelor occidentale, identificarea posibilităților de intensificare a exportului de produse agricole recomandate, dar și acordarea suportului necesar producătorilor agricoli în identificarea și facilitarea căilor de export a producției agricole.

„Agenda Guvernului Republicii Moldova are ca prioritate sporirea accesului producătorilor agricoli pe piețele externe, astfel, avem nevoie de recomandări pentru acțiuni concrete. Prin prisma analizelor elaborate, vor fi informați producătorii agricoli despre noile oportunități și vom putea crea noi condiții de facilitare a exportului de produse agricole”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.

Foto: zdg.md
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

PRUNELE ȘI CEREALELE MOLDOVENEȘTI LA MARE CĂUTARE PE PIAȚA EUROPEANĂ

loading ...