RECOLTA DE FLOAREA-SOARELUI: La Nord e încă în câmp, iar la Sud unii fermierii deja o vând. Prețul oferit pentru o tonă

21 sep 2021
Oficiali de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare declarau în tandem cu experții de pe piața de profil că în acest an fermierii vor aduna o recoltă record și de floarea-soarelui, la fel ca în cazul grâului. Doar că lucrurile din câmp se văd mai bine decât din birouri și agricultorii dau peste cap prognozele mai-marilor din domeniu.
 
AGROMEDIA prezintă situația la zi, și e cam următoarea: în timp ce antreprenorii de la Sud au reușit să și vândă din roada din acest an, cei de la Nord abia de săptămâna viitoare vor demara procesul.
 
Tudor Burduja, agronom, satul Ghindești, raionul Florești: „Încă nu am început recoltarea, am strâns roada doar de pe niște parcele mici, e prematur să tragem unele concluzii. În acest an procesul de recoltare s-a întârziat cu o lună față de anii trecuți și așteptăm să se maturizeze cultura ca să o putem strânge. Astă-noapte nu au fost înregistrate înghețuri în zona noastră, stația meteo de la întreprindere arată că dimineață au fost +6 grade Celsius, nu s-a ajuns la temperaturi cu minus. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele două-trei zile, cât este emis Codul Galben de îngheț. Dar cultura de floarea-soarelui nu va avea de suferit, poate doar legumele și fructele.
 
Sezonul s-a întârziat din cauza timpului răcoros și totul se trage încă din primăvară, a fost una târzie și semănatul s-a efectuat mai târziu. Dacă e să comparăm cu roada din 2019, în acest an va fi una mai bună. Dar sunt doi ani total diferiți – unul în care, în timpul vegetației la floarea-soarelui, n-am avut precipitații aproape deloc, și altul, când precipitațiile au fost peste media anuală.”
 
Întreprinderea la care activează dl Burduja cultivă 1 000 ha de floarea-soarelui și, porivit lui, în acest an vor recolta cca 3, 5 tone la hectar.
 
„Vom începe săptămâna viitoare mai în forță. De regulă, recolta o vindem. Noi respectăm o anumită strategie și după ce avem măcar o cantitate clară putem discuta și despre preț. Când ai zece tone e un preț, când ai 100 e altul și la 2000 tone e total diferit. În mediu, din ce am auzit pe piață, e de la 9,70-9,80 lei per kg. Dar prețurile se vor schimba, și asta nu depinde sub nicio formă de volumul total de recoltă adunat de R. Moldova. Noi nu putem nici dicta, nici influența prețurile”, ne-a comunicat sursa.
 


La fermierii din satul Delacău, Anenii-Noi, e o altă stare de lucruri.
 
Sergiu Spinei, fondator și administrator companie agricolă: „Am început recoltarea acum șase zile, mai târziu cu 3 săptămâni, și e o problemă destul de serioasă, pentru că vom întârzia cu semănatul grâului. Pământul e uscat și nu-l poți semăna, pentru că facem provocare la plante. Recolta e medie, mulți se așteptau la cifre mai mari, dar sunt cazuri de volum mai mic decât norma. Eu adunam și voi strânge și în acest an 2, 5 tone per ha. Care nu au folosit tratamentul repetat cu fungicide, au rezultate proaste. Au fost multe ploi, cultura s-a îmbolnăvit, multă floare a căzut pe jos. A trebuit de investit câteva mii la ha pentru protecție. Prețul vehiculat este de 9, 50 lei per kg, dar se va majora. Acum traderii profită, pentru că la noi o singură companie dictează prețurile. Se va scumpi, la fel ca și motorina, produsele fito-sanitare etc. Am reușit deja să vând din recolta din acest an, am contract cu Trans-Oil. Peste o săptămână închei procesul. Știu situația la Nord, acolo se va întârzia semănatul grâului și mai mult.”
 
Sergiu Spinei cultivă floarea-soarelui pe o suprafață de 250 ha și este unul dintre puținii agricultori care utilizează sistemul no-till.
 
La Sud, în satul Sadaclia din raionul Basarabeasca, am discutat cu fermierul Adrian Prohnițchi, care cultivă cultura de floarea-soarelui pe 83 ha. „Am recoltat mai bine de jumătate din suprafață. Roada e de cca 2 tone per ha. Comparativ cu anii trecuți e puțin mai bine. Recolta o păstrez, încă nu o vând. Am auzit că unii o cumpără cu 9,75-9,85 lei/kg. O depozitez și o comercializez mai târziu. Nu e recoltă rea și prețul va fi în avantajul nostru. În acest an nu avem dreptul să ne plângem, a subliniat dl Prohnițchi.
 
De menționat că aceeași experți care s-au lansat în prognoze, susțin că în pofida recoltei înalte neprevăzute, preţurile la uleiul de floarea soarelui nu vor scădea, ci, dimpotrivă, ar putea creşte. Motivul este majorarea  semnificativă a preţurilor la combustibil şi produse fitosanitare, care au fost achiziţionate de fermieri pe tot parcursul anului. În 2020, un litru de ulei de floarea soarelui a costat în medie 30 de lei.
 
În R. Moldova, în 2021, floarea-soarelui se întinde pe o suprafaţă de peste 350 000 de hectare.
 
loading ...