REGLEMENTĂRI MAI STRICTE PENTRU POLUANȚII DIN AER ȘI APĂ. Sunt afectate și pesticidele, nutrienții și antibioticele

27 oct 2022
Comisia Europeană a propus mai multe directive și orientări UE pentru menținerea curată a aerului, a apelor de suprafață și a apelor subterane. Acestea ar trebui să servească la atingerea obiectivului de zero poluare al Pactului ecologic european, adică un mediu fără poluare până în 2050, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Măsurile includ, de asemenea, extinderea listei de poluanți care trebuie controlați mai strict în corpurile de apă. S-a propus includerea în această listă: mai multe produse de protecție a culturilor, cum ar fi glifosatul și produsele sale de descompunere, antibiotice și alte medicamente, plastifiantul bisfenol A precum și substanțe alchilice perfluorinate (PFAS) utilizate în multe produse industriale, cosmetice și îmbrăcăminte.

Frans Timmermans, vicepreședintele UE responsabil, a declarat că în fiecare an în Europa sute de mii de oameni mor prematur din cauza poluanților din mediu. Cu cât lupta împotriva poluării este întârziată mai mult, cu atât costurile pentru societate sunt mai mari.

Comisia UE se limitează în mare măsură la propunerea de obiective și valori limită. Ea vrea să lase la latitudinea statelor membre să decidă cum vor fi îndeplinite aceste cerințe. Proiectele de directive necesită aprobarea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri.

Pentru a menține aerul curat, Bruxelles-ul propune reducerea valorii limită pentru praful fin (PM2,5) din aer cu mai mult de jumătate. Poluarea urmează să fie redusă de la 25 la 10 micrograme PM2,5 pe metru cub.

Dacă noile reglementări privind calitatea aerului nu sunt respectate, cei afectați ar trebui să aibă dreptul la despăgubiri. De asemenea, ar trebui să se poată alătura acțiunilor colective ale organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) pentru daune.

Comisia UE estimează costurile pentru îmbunătățirea calității aerului la mai puțin de 6 miliarde de euro pe an. Din 2030 încolo, însă, beneficiile asociate ar trebui să fie între 42 de miliarde și 121 de miliarde de euro brut pe an.

De asemenea, Comisia UE dorește, de asemenea, să revizuiască directiva UE privind tratarea apelor uzate urbane. Statele membre ar trebui să fie obligate să recupereze fosforul din nămolul de epurare, astfel încât nutrientul să poată fi utilizat ca îngrășământ.

În sectorul apelor uzate, Comisia vede un potențial considerabil pentru generarea de energie regenerabilă, de exemplu prin producția de biogaz. O mai bună tratare a apelor uzate are scopul de a îmbunătăți calitatea nămolului de epurare, astfel încât să poată fi utilizat pe scară mai largă.

Comisia propune, de asemenea, verificarea sistematică a apelor uzate pentru rezistența la antimicrobiene și diferite viruși.
 
loading ...