REPUBLICA MOLDOVA, LA CEA DE-A 169-A SESIUNE A CONSILIULUI FAO

11 apr 2022

Republica Moldova a participat la cea de-a 169-a sesiune a Consiliului Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Evenimentul a fost desfășurat vineri, 8 aprilie curent, în format hibrid, și a avut drept temă de discuții impactul războiului ruso-ucrainean asupra securității alimentare globale și importanța menținerii în funcțiune a lanțurilor globale de aprovizionare.

Țara noastră a fost reprezentată de Secretarul de Stat, Iurie Scripnic, care a vorbit despre impactul războiului asupra economiei Republicii Moldova și despre măsurile pe care autoritățile statului le-au întreprins în scopul susținerii sectorului agricol.

Conflictul din țara vecină are un impact sever imediat și pe termen lung asupra sectorului economic și agricol al țării noastre. Antreprenorii moldoveni simt deja aceste consecințe. Principala rută comercială prin portul ucrainean Odessa a fost întreruptă. Atât importurile, cât și exporturile către piețele estice suferă pierderi mari. Investițiile sunt, de asemenea, grav afectate. Guvernul Republicii Moldova lucrează intens pentru a identifica piețe alternative pentru produsele naționale ce ajungeau pe piețele estice. Suntem profund îngrijorați de creșterea prețurilor la îngrășăminte, fapt ce va afecta producția agricolă. Fermierii moldoveni au nevoie de sprijin imediat pentru achiziționarea de îngrășăminte, semințe și combustibil necesar pentru sezonul de plantare. Aproximativ 70% dintre micii fermieri sunt vulnerabili la aceste șocuri, iar efectele negative ale crizei vor afecta direct mijloacele de trai ale populației. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova depune eforturi importante pentru a identifica soluții optime de minimizare a efectelor secundare ale creșterii prețurilor energiei și inputurilor agricole – declanșate de războiul din Ucraina. În acest sens, MAIA a formulat și înaintat propuneri și măsuri de sprijin pentru a fi incluse în „Programul de reziliență economică pentru perioada 2022-2023” al Guvernului de sprijinire a agenților economici din sectorul agroalimentar, a declarat Iurie Scripnic.
 
Menționăm că reuniunea a avut loc în condițiile majorării prețurilor mondiale la alimente. Potrivit FAO, acestea au înregistrat o creștere cu 12,6% față de luna februarie, atingând un nou maxim istoric în luna martie.
 
loading ...