REPUBLICA MOLDOVA, LA CEA DE-A 169-A SESIUNE A CONSILIULUI FAO

11 apr 2022

Republica Moldova a participat la cea de-a 169-a sesiune a Consiliului Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Evenimentul a fost desfășurat vineri, 8 aprilie curent, în format hibrid, și a avut drept temă de discuții impactul războiului ruso-ucrainean asupra securității alimentare globale și importanța menținerii în funcțiune a lanțurilor globale de aprovizionare.

Țara noastră a fost reprezentată de Secretarul de Stat, Iurie Scripnic, care a vorbit despre impactul războiului asupra economiei Republicii Moldova și despre măsurile pe care autoritățile statului le-au întreprins în scopul susținerii sectorului agricol.

Conflictul din țara vecină are un impact sever imediat și pe termen lung asupra sectorului economic și agricol al țării noastre. Antreprenorii moldoveni simt deja aceste consecințe. Principala rută comercială prin portul ucrainean Odessa a fost întreruptă. Atât importurile, cât și exporturile către piețele estice suferă pierderi mari. Investițiile sunt, de asemenea, grav afectate. Guvernul Republicii Moldova lucrează intens pentru a identifica piețe alternative pentru produsele naționale ce ajungeau pe piețele estice. Suntem profund îngrijorați de creșterea prețurilor la îngrășăminte, fapt ce va afecta producția agricolă. Fermierii moldoveni au nevoie de sprijin imediat pentru achiziționarea de îngrășăminte, semințe și combustibil necesar pentru sezonul de plantare. Aproximativ 70% dintre micii fermieri sunt vulnerabili la aceste șocuri, iar efectele negative ale crizei vor afecta direct mijloacele de trai ale populației. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova depune eforturi importante pentru a identifica soluții optime de minimizare a efectelor secundare ale creșterii prețurilor energiei și inputurilor agricole – declanșate de războiul din Ucraina. În acest sens, MAIA a formulat și înaintat propuneri și măsuri de sprijin pentru a fi incluse în „Programul de reziliență economică pentru perioada 2022-2023” al Guvernului de sprijinire a agenților economici din sectorul agroalimentar, a declarat Iurie Scripnic.
 
Menționăm că reuniunea a avut loc în condițiile majorării prețurilor mondiale la alimente. Potrivit FAO, acestea au înregistrat o creștere cu 12,6% față de luna februarie, atingând un nou maxim istoric în luna martie.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI A FOST INCLUS ÎN LISTA PRODUSELOR DE PRIMĂ NECESITATE

18 mai 2022

SISTEMELE CENTRALIZATE DE IRIGARE VOR FI MODERNIZATE. Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la unele acte normative

18 mai 2022

AM AJUNS SĂ O VEDEM ȘI PE ASTA: Benzina a depășit pragul de 30 de lei

18 mai 2022

UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI DIN ȚARĂ A SCUMPIT PÂINEA. Urmează majorări și la alte fabrici

18 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

REPUBLICA MOLDOVA, LA CEA DE-A 169-A SESIUNE A CONSILIULUI FAO

REPUBLICA MOLDOVA, LA CEA DE-A 169-A SESIUNE A CONSILIULUI FAO

REPUBLICA MOLDOVA, LA CEA DE-A 169-A SESIUNE A CONSILIULUI FAO

loading ...