RESTITUIREA TAXELOR AGENȚILOR ECONOMICI DIN GĂGĂUZIA SE VA FACE DIN BUGETUL UTAG, NU AL R. MOLDOVA

31 jul 2023
Restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile. Parlamentul a votat în prima lectură un PROIECT de modificare a Codului fiscal pentru a reglementa mecanismul de restituire a impozitelor și taxelor în beneficiul agenților economici din unitatea autonomă.
 
Potrivit mecanismului propus, sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în modul stabilit de legislație.
 
Potrivit notei informative la proiectul de lege, o analiză a situației a constatat că sumele TVA restituite din bugetul de stat sunt în continuă creștere și doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTAG. Respectiv, inițiativa legislativă înaintată va asigura respectarea principiului echității fiscale între localitățile țării.
 
Modificarea legislativă urmează să intre în vigoare la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
 
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS Proiectul a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați și urmează a fi aprobat și în lectura a doua. 
loading ...