Panourile fotovoltaice reprezintă una dintre cele mai avansate metode de producere a energiei curate, dovadă fiind interesul enorm pentru această tehnologie. Iată, însă, că deja asistăm la un alt salt înainte în această privință: panourile solare care nu necesită lumina directă a soarelui, ci razele ultraviolete (UV) ale acestuia, informează euronews.com.
Deși reprezintă viitorul, energia produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice vine și cu un set de dezavantaje legate de faptul că necesită locuri care dispun de multe zile însorite pe an. Ei bine, se pare că această problemă a fost rezolvată.
Un student la inginerie filipinez a proiectat un material revoluționar pentru panourile solare, folosind particule luminiscente din deșeurile de fructe și legume. Așa cum funcționează și în interiorul culturilor, aceste particule absorb razele ultraviolete ale soarelui și le transformă în lumină vizibilă. Panourile sunt apoi capabile să transforme această lumină recoltată în energie electrică.
Razele ultraviolete încă ajung la noi în zilele înnorate, ceea ce înseamnă că există un potențial uriaș de a extinde tehnologia în zonele urbane, precum și în alte locuri în care panourile fotovoltaice convenționale nu ar putea sta.
Inspirate de aurore și numite AuREUS, particulele sunt plasate într-o suprafață de rășină care poate fi turnată în diferite forme.
Carvey Ehren Maigue, în vârstă de 29 de ani, a câștigat premiul pentru sustenabilitate James Dyson Foundation în 2020 pentru panourile pe care le-a construit la Universitatea Mapua din Filipine.
Discutând despre invenția sa din 2020, Maigue a spus că dorește să aducă produsul pe piață imediat, investind și în cercetări suplimentare. El afirmă că noul material solar ar putea fi chiar montat pe hainele noastre.
„Vreau să creez fire și țesături, astfel încât chiar și hainele tale să poată colecta lumina ultravioletă și să o transforme în electricitate.”
Prototipul era un panou de 90×60 cm instalat într-o fereastră a apartamentului lui Maigue, capabil să genereze suficientă electricitate pentru a încărca două telefoane în fiecare zi. Dar are ambiții să îmbrace clădiri întregi în AuREUS, transformându-le în ferme solare verticale.
sursa:agro-tv.ro