REZULTATELE PROIECTULUI UE „Implicarea societății civile dintre dezvoltarea rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”

21 apr 2022
Proiectul finanțat de Uniunea Europeană - Implicarea societății civile dintre dezvoltarea rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă, a ajuns la final. Despre rezultatele obținute, lecțiile învățate, dar și despre necesitatea de a continua o parte din activitățile lansate în cadrul proiectului s-a discutat în cadrul unei conferințe de închidere, organizată de Federația Agricultorilor din Moldova.

Aurelia BONDARI, director executiv FARM, organizație lider, implementatoare a proiectului a prezentat un raport detaliat despre obiectivele atinse în decursul celor trei ani de activitate. Printre acestea sunt: ​​consolidarea rolului Rețelei de dezvoltare a comunității rurale (RDCR), a Platformelor Regionale și a utilizării acestora drept instrument de conlucrare și dialog între instituțiile statului, mediul de afaceri și societatea civilă; susținerea financiară a 12 Grupuri de Acțiune Locală (GAL), selectate prin concurs național și promovarea acestora drept model de succes de dezvoltare durabilă, dar și alte activități, cum ar fi - ateliere de lucru, instruiri, mese rotunde, consultări publice etc.

Potrivit raportului prezentat, toate aceste scopuri au fost îndeplinite cu succes, chiar dacă unele activități au fost mai greu de realizat, din cauza restricțiilor pandemice.

În pofida tuturor provocărilor, rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, lucrul menționat și de evaluatorul proiectului, Gheorghe Caraseni. Expertul a menționat că utilitatea și relevanța proiectului s-a simțit la toate nivelurile, în primul rând, parteneriatul multidimensional creat – parteneriatul extern cu alte asociații, parteneriat cu instituțiile statului, cu sectorul privat și cu asociațiile locale.

Rezultatele au fost apreciate și de ofițerul de program pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ilona GRUENEWALD, care a declarat:
Proiectul are drept scop dreptul de a crea vieții din zonele rurale, cât și implicarea activă a populației în procesul de elaborare a strategiilor și politicilor publice. Și această mobilizare de care au dat dovadă membrii RDCR, reprezentare a unui efort comun al tuturor sectoarelor – guvernului, societății civile, a experților, dar și a populației. Iar UE a decis să finanțeze acest proiect pentru a vedea cum stau lucrurile cu adevărat în teren. Eu știu că în perioada de implementare a unui proiect au avut loc numeroase ședințe, întâlniri, ateliere de lucru, în care să simțit cu adevărat implicarea tuturor celor vizați. Și vreau să exprim aprecierea noastră pentru a vă implica perseverentă pe perioada implementării proiectului, inclusiv în pandemie.

De asemenea, prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industrii Alimentare, Vasile ȘARBAN a subliniat că transformarea satelor, dar și a sectorului agrar, pot fi atinse doar prin implicarea tuturor. Iar pe această cale a menționată efortul depus de echipa Federației Agricultorilor din Moldova ”FARM” pentru ​​implementarea cu succes a proiectului. Totodată, oficialul a declarat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va depune toate eforturile și va susține promovarea politicilor care să stimuleze dezvoltarea comunităților rurale.

La evenimentul de închidere au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor de stat, parteneri externi și interni, beneficiari și experți în domeniul dezvoltării rurale.

Proiectul a fost implementat de către Federația Agricultorilor din Moldova „FARM”, în parteneriat cu Federația Agricultorilor „Fermierul”, România, ONG „Worshop for Solutions”, Letonia, și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, în perioada februarie 2019 - aprilie 2022.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI A FOST INCLUS ÎN LISTA PRODUSELOR DE PRIMĂ NECESITATE

18 mai 2022

SISTEMELE CENTRALIZATE DE IRIGARE VOR FI MODERNIZATE. Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la unele acte normative

18 mai 2022

AM AJUNS SĂ O VEDEM ȘI PE ASTA: Benzina a depășit pragul de 30 de lei

18 mai 2022

UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI DIN ȚARĂ A SCUMPIT PÂINEA. Urmează majorări și la alte fabrici

18 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

REZULTATELE PROIECTULUI UE „Implicarea societății civile dintre dezvoltarea rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”

REZULTATELE PROIECTULUI UE „Implicarea societății civile dintre dezvoltarea rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”

REZULTATELE PROIECTULUI UE „Implicarea societății civile dintre dezvoltarea rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”

loading ...