RUSIA INTERZICE EXPORTUL DE CARNE DE PASĂRE ȘI OUĂ DIN R. MOLDOVA

01 feb 2022
Începând cu 1 februarie curent, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Federația Rusă interzice exportul de păsări, carne de orice tip de pasăre și ouă din R. Moldova, transmite AGROMEDIA cu referire la Ziarul de Gardă.

Un ordin privind introducerea embargoului a fost emis de Rosselhoznadzor la 31 ianuarie curent și întră în vigoare începând cu 1 februarie 2022. În document se menționează că embargoul vine „din cauza răspândirii alarmante a infecției cu gripă aviară” pe teritoriul R. Moldova.
Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară informează că, din cauza deteriorării pe teritoriul Moldovei a situației privind infecția cu virusuri gripale aviare, fiind depistați înalți patogeni în acest sens, din 1 februarie 2022, sunt introduse restricții temporare la exporturile către Federația Rusă din Moldova, a următoarelor produse:
  • pasăre vie și ou pentru incubație;
  • carne de pasăre, carne preparată, produse de pasare și toate tipurile de produse de pasare, cu excepția mărfurilor supuse prelucrării care asigură distrugerea virusului gripei aviare, conform prevederile Codului sanitar pentru animale terestre OIE
  • hrană pentru păsări (cu excepția furajelor și aditivilor pentru hrana animalelor prelucrare în conformitate cu articolele 10.4.2 și 10.4.19 din Codul sanitar pentru animale terestre OIE)
  • utilaje folosite pentru păstrare, sacrificare și prelucrare a păsărilor”, se menționează în document.
  • În document se mai menționează că și tranzitul anumitor produse din R. Moldova, cum ar fi păsările vii, prin Federația Rusă este interzis.
  • Într-un comentariu pentru ZdG, responsabilii de la ANSA susțin că, până acum, Agenția nu a primit nicio informare oficială din parte Federației Ruse cu privire la restricțiile de export introduse în legătură cu produsele moldovenești.
„La moment, ANSA nu a primit nicio informare oficială din partea Rosselhoznadzor referitoare la aplicarea cărorva interdicții. De asemenea, menționăm că la moment, dar și în ultimii ani Republica Moldova nu a exportat carne de pasăre sau ouă către Federația Rusă”, a declarat Alexandr Manciu, Director General Adjunct al ANSA pe probleme sanitare veterinare.

sursa: zgd.md

RUSIA INTERZICE EXPORTUL DE CARNE DE PASĂRE ȘI OUĂ DIN R. MOLDOVA

RUSIA INTERZICE EXPORTUL DE CARNE DE PASĂRE ȘI OUĂ DIN R

MOLDOVA

RUSIA INTERZICE EXPORTUL DE CARNE DE PASĂRE ȘI OUĂ DIN R. MOLDOVA

loading ...