Indicele preţurilor producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole) la produsele agricole în anul 2020 faţă de anul 2019 a constituit 122,5%, informează Biroul Naţional de Statistică.
Preţurile producătorului la produsele vegetale în anul 2020 s-au majorat în medie cu 32,4% față de anul 2019.
Creșteri mai mari ale preţurilor producătorului au fost înregistrate la culturi bostănoase – cu 71,2%, fructe şi pomuşoare – cu 48,4%, struguri – cu 47,9%, floarea-soarelui – cu 45,1%, porumb – cu 35,2%.
În același timp, s-au micșorat preţurile de vânzare la cartofi – cu 18,9%, legume – în medie cu 8,7%.
La produsele animaliere, preţurile medii de vânzare s-au diminuat cu 4,3% în 2020 față de 2019. Аu scăzut preţurile producătorului la porcine (în masă vie) – cu 10,6%, păsări (în masă vie) – cu 4,8%.
Totodată, au crescut preţurile producătorului la ouă – cu 17,5%, lapte – cu 9,7%, ovine și caprine (în masă vie) – cu 6,8%, bovine (în masă vie) – cu 2,0%.