https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.72 EUR
17.70 USD
0.24 RUB
4.19 RON
0.66 UAH
SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI. Cât costă și ce spun legumicultorii

SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI. Cât costă și ce spun legumicultorii

01 sep 2021
Cultivatorii de legume din Moldova nu speră la o creștere a prețurilor la principalele culturi din setul de legume pentru ciorbe stabilit înainte de sfârșitul lunii septembrie. Până la sfârșitul lui august 2021, pe piața fructelor și legumelor din Moldova, prețurile medii cu ridicata pentru ceapa galbenă din recolta actuală s-au stabilizat la 4 lei/kg, iar cartofii - 3,5 lei/kg. De menționat că nivelul prețurilor cu ridicata la ceapa din țară nu s-a schimbat de aproape o lună, la cartofi - de mai bine de o lună și jumătate, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Raportat la dolari prețul pentru cartofi este cu 1-2 cenți mai mic, iar  pentru ceapă - cu 2-3 cenți mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Operatorii de pe piață consideră că oferta și cererea sunt în prezent în echilibru, iar condiții pentru creșterea prețurilor nu vor apărea până la sfârșitul lunii septembrie.

În acest sens, aceștia observă că, în prezent, în Moldova prețurile cu ridicata la cartofi și ceapă sunt cu 1-2 cenți mai mici decât în Ucraina, Belarus și Rusia. În România, aceste legume sunt și mai scumpe. Cu toate acestea, după cum afirmă legumicultorii, diferența dintre nivelul prețurilor nu este suficient de mare pentru a se „gândi serios la export sau a se teme de importul masiv de legume din setul pentru ciorbe”.

Din octombrie, volumul de ceapă și cartofi se va majora

Între timp, începând de luna viitoare, volumul aprovizionărilor cu cartofi și ceapă produse local pe piața internă evident că va crește. În același context, din cauza înrăutățirii situației epidemiologice, nu există nicio garanție că cererea la produsele alimentare de bază din partea instituțiilor de învățământ și alte organizații sociale în luna curentă va fi majorată.  

În consecință, mulți fermieri și comercianți angro sunt de acord că unele condiții clare pentru creșterea prețurilor cu ridicata la legumele din setul de borș, în primul rând cartofi și ceapă, vor apărea pe piața moldovenească nu mai devreme de începutul lunii octombrie.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în 2021 terenurile agricole plantate cu legume sunt puțin peste 66 mii hectare. Cartofii sunt cultivați pe o suprafață de 22, 2 mii hectare, legumele în teren deschis - 37, 5 mii hectare, pepenii verzi - 6, 2 mii hectare.  Potrivit experților, cea mai mare reducere a suprafeței pentru legume din acest an s-a înregistrat pe segmentele de ceapă și morcov.

sursa: east-fruit.com
PREȚURI AVANTAJOASE PENTRU MURELE TÂRZII. Vezi care sunt ofertele producătorilor
28 sep 2021
SITUAȚIA EXPORTATORILOR DE LA VAMA ALBIȚA, APROAPE NESCHIMBATĂ. Autoritățile române neagă orice vină
28 sep 2021
LEGEA RAFTULUI, SE PARE, ZACE ÎN SERTARE: Ce se întâmplă, de fapt, în unele rețele de supermarketuri din capitală
28 sep 2021
MOTORINA, AZI MAI SCUMPĂ DECÂT IERI. Ce le-a sugerat fermierilor un director ANRE și ce i-au răspuns ei
27 sep 2021

SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI. Cât costă și ce spun legumicultorii

SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI

Cât costă și ce spun legumicultorii

SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI. Cât costă și ce spun legumicultorii

loading ...