SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI. Cât costă și ce spun legumicultorii

01 sep 2021
Cultivatorii de legume din Moldova nu speră la o creștere a prețurilor la principalele culturi din setul de legume pentru ciorbe stabilit înainte de sfârșitul lunii septembrie. Până la sfârșitul lui august 2021, pe piața fructelor și legumelor din Moldova, prețurile medii cu ridicata pentru ceapa galbenă din recolta actuală s-au stabilizat la 4 lei/kg, iar cartofii - 3,5 lei/kg. De menționat că nivelul prețurilor cu ridicata la ceapa din țară nu s-a schimbat de aproape o lună, la cartofi - de mai bine de o lună și jumătate, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Raportat la dolari prețul pentru cartofi este cu 1-2 cenți mai mic, iar  pentru ceapă - cu 2-3 cenți mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Operatorii de pe piață consideră că oferta și cererea sunt în prezent în echilibru, iar condiții pentru creșterea prețurilor nu vor apărea până la sfârșitul lunii septembrie.

În acest sens, aceștia observă că, în prezent, în Moldova prețurile cu ridicata la cartofi și ceapă sunt cu 1-2 cenți mai mici decât în Ucraina, Belarus și Rusia. În România, aceste legume sunt și mai scumpe. Cu toate acestea, după cum afirmă legumicultorii, diferența dintre nivelul prețurilor nu este suficient de mare pentru a se „gândi serios la export sau a se teme de importul masiv de legume din setul pentru ciorbe”.

Din octombrie, volumul de ceapă și cartofi se va majora

Între timp, începând de luna viitoare, volumul aprovizionărilor cu cartofi și ceapă produse local pe piața internă evident că va crește. În același context, din cauza înrăutățirii situației epidemiologice, nu există nicio garanție că cererea la produsele alimentare de bază din partea instituțiilor de învățământ și alte organizații sociale în luna curentă va fi majorată.  

În consecință, mulți fermieri și comercianți angro sunt de acord că unele condiții clare pentru creșterea prețurilor cu ridicata la legumele din setul de borș, în primul rând cartofi și ceapă, vor apărea pe piața moldovenească nu mai devreme de începutul lunii octombrie.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în 2021 terenurile agricole plantate cu legume sunt puțin peste 66 mii hectare. Cartofii sunt cultivați pe o suprafață de 22, 2 mii hectare, legumele în teren deschis - 37, 5 mii hectare, pepenii verzi - 6, 2 mii hectare.  Potrivit experților, cea mai mare reducere a suprafeței pentru legume din acest an s-a înregistrat pe segmentele de ceapă și morcov.

sursa: east-fruit.com
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

VÂNTUL PUTERNIC A LĂSAT 35 DE LOCALITĂȚI FĂRĂ CURENT ELECTRIC. Detalii

18 jan 2022

MIEZUL DE NUCĂ PRODUS ÎN MOLDOVA SE IEFTINEȘTE: Cerere aproape zero pe piața din UE și Turcia. Detalii

18 jan 2022

PESTE 250 DE CERINȚE PENTRU A OBȚINE CERTIFICATUL GLOBALG.A.P.: Consultație oferită fermierilor de doctorul Ananie Peșteanu

18 jan 2022

SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI. Cât costă și ce spun legumicultorii

SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI

Cât costă și ce spun legumicultorii

SETUL DE LEGUME „PENTRU BORȘ” NU SE VA SCUMPI. Cât costă și ce spun legumicultorii

loading ...