SEZON NOU, PROBLEME VECHI. Se strică fructele în livadă, fermierii nu au cui le vinde

26 aug 2022
Mai mulți fermieri din nordul țării au ajuns în pragul disperării. Aceștia se plâng că după un an de muncă și investiții majore, li se strică fructele în livezi din motiv ca nu au unde le realiza.

În lipsa unei piețe de desfacere, a embargourilor repetate introduse de Federația Rusă, a prețurilor exorbitante la motorină și produse fitosanitare, unii fermieri, printre ei și proprietarii de Gospodării Țărănești mari au rămas cu sute de tone de mere nerealizate.

Gumeniuc Vladimir din satul Poiana, raionul Edineț deține aproximativ 9 hectare de livadă de mere. Fermierul susține că investițiile din acest an ajung la valoarea de 45 de mii de lei per hectar. În pofida cheltuielilor, însă, bărbatul este nevoit să realizeze cele 300 de mii de tone de mere la procesare pentru un preț de nimic, 1,40 lei pentru un kilogram. Alte opțiuni pur și simplu nu există.

Anterior, fermierul obișnuia să exporte fructele pe piața rusă, anul acesta, însă, din cauza războiului din Ucraina, a embargoului impus de Rospotrebnadzor la fructele moldovenești, a lipsei pieței de desfacere aici, acasă, producătorul se arată neputincios.

Este o afacere de familie unde fiecăruia îi revin câteva hectare de livezi. Eu dețin circa 9 hectare. Chiar dacă seceta din acest an precum și înghețurile din iarnă au redus semnificativ recolta, ne-am ales în total cu câteva sute de tone de mere. O bună parte le-am dat la suc cu prețul de 1 leu și 40 bani/kg. Restul, cele 300 de tone pe care le avem în prezent, sincer, nu știu ce vom face cu ele, probabil tot la suc vor merge, pentru că am încercat să vindem la piață și e plină de intermediari, cumpărători nu sunt. Noi vrem să le vindem cu 5 lei/kg ca să ieșim măcar la sinecost, dar prețul maxim ce ni se propune e de 3 lei. Ne gândim să ne unim între noi mai mulți producători și să încercăm de sine stătător să găsim piață de desfacere în Europa, deși este foarte complicat, iar susținere nu avem din partea nimănui, povestește agricultorul.

Tot în raionul Edineț, în satul Clișcăuți, un alt producător agricol, conducător al SRL „Arion-Don”, Snigur Filip, se află în aceeași situație. Pe o suprafață de 132 ha, cultivă mere, prune și cireșe. 400 de tone de mere deja le-a vândut la procesare, cu același preț de 1 leu și 40 bani și alte 25 de tone din frigidere, care stau la păstrare deja de 2 săptămâni și nimeni nu vrea să le cumpere, tot la suc vor ajunge.



Nici vorbă să își recupereze investițiile, dar măcar să le ajungă bani să plătească muncitorii. Aceeași situație e și în cazul prunelor. 20 de hectare de prune proaspete își așteaptă cumpărătorii. Cel mai probabil, vor merge la groapa de gunoi.

Merele noastre crescute cu grijă au mers la suc. Cireșele le păstrăm în frigidere, o parte, cea mai mare, au mers direct la gunoi pentru că nimeni nu se interesează de ele. Am reușit doar 5 tone să comercializam la producerea de spirt în raionul Fălești. Nici vorbă de profit nu poate fi, suntem doar în minus. La prune, avem cumpărători din Moldova cu 9 lei/kg la TARA noastră. 1,5 tone disponibile avem acum pentru vânzare.

Producătorul nu mai știe la cine să apeleze după ajutor și tot ce își dorește de la autorități este ca aceștia să manifeste mai mult interes și susținere față de fermierii ajunși într-o situație de criză.

Și-ar dori să îi viziteze și să vadă cu ochii lor cum și cât se lucrează și să înțeleagă de ce producția noastră agricolă, crescută cu atâta efort și grijă se pare că nu mai trebuie nimănui. De asemenea, fermierii solicită identificarea noilor piețe de desfacere și crearea unor condiții optime în care aceștia să își poată vinde produsele.

Sursa: Federația Națională a Fermierilor
loading ...