- Ciupercile proaspete trebuie procurate doar din spații special amenajate și autorizate;
- Evitarea procurării acestora din străzi;
- Consumul doar a ciupercilor cunoscute;
- Respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv regimul de prelucrare termică;
- Este contraindicat consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute.

La cât de atractive sunt unele ciuperci, trebuie să știm că sunt specii otrăvitoare. Odată ajunși în pădure, trebuie să ne ferim de așa-numitele "buretele viperei ". Specialiștii afirmă că acestea sunt extrem de periculoase. Ele au la bază o volvă și o singură ciupercă poate provoca decesul a patru persoane.
O altă specie care ne poate pune viața în pericol este asemănătoare cu champignonul. Cu toate acestea, în pădure putem găsi și ciuperci comestibile. Printre acestea se numără hribii, ciuperci care au partea inferioară a pălăriei în formă de burete cărnos. O altă specie inofensivă este numită în popor ”baloșelul.” Ea poate fi consumată doar în stare murată. Indiferent de ce alegeți, informați-vă înainte de a mânca ciupercile.