ȘI LAPTELE S-AR PUTEA SCUMPI. Ce spun producătorii de produse lactate și ce argumente aduc

13 sep 2021
După carburanţi şi produsele de panificaţie, s-ar putea scumpi şi lactatele. Mai mulţi producători de lapte şi derivate ale acestuia din nordul şi sudul ţării invocă scumpirea surprinzătoare a furajelor, deşi anul 2021 a fost unul roditor. De asemenea, producătorii anticipează majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care, în opinia lor, ar putea determina inclusiv scumpirea lactatelor, anunță AGROMEDIA cu referire la trm.md.
 
Unul dintre cei mari producători de lactate din Comrat admite că preţurile ar putea creşte, dacă se va scumpi gazul şi materia primă.
 
„Vom menţine preţurile actuale atât timp cât vom putea, pentru că totuşi sunt produse lactate de primă necesitate. Dar preţurile vor creşte, mai ales dacă se va mări şi tariful la gaz. Noi ne menţinem, nu ne ajung produse, avem o cerere foarte mare”, a spus Maria Acbaş, administratoare la o întreprindere de lactate.
 
Locuitorii din Comrat tratează cu rezerve eventualele scumpiri şi constată că majorarea preţurilor vizează tot mai multe produse. Cei mai afectaţi de scumpiri sunt pensionarii.
 
Şi mai mulţi producători din nordul ţării, dar şi din capitală spun că în prezent monitorizează piaţa materiei prime şi, în caz de necesitate, vor fi şi ei nevoiţi să scumpească lactatele.
 
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, preţurile pot fi reglementate doar la produsele controlate de Guvern, cum ar fi laptele cu grăsimea de 2,5%, chefirul cu grăsimea de până la 1% sau brânza de vaci cu grăsimea de 5%.
 
„Majorarea produselor lactate ar trebui să fie condiţionată de majorarea preţului de achiziţie a materiei prime achitat crescătorilor de animale, pentru că aceştia din urmă suportă cheltuieli duble faţă de anul trecut pentru a produce laptele”, a declarat Valentin Roşca, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii.

Sursa:trm.md
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

ȘI LAPTELE S-AR PUTEA SCUMPI. Ce spun producătorii de produse lactate și ce argumente aduc

ȘI LAPTELE S-AR PUTEA SCUMPI

Ce spun producătorii de produse lactate și ce argumente aduc

ȘI LAPTELE S-AR PUTEA SCUMPI. Ce spun producătorii de produse lactate și ce argumente aduc

loading ...