După carburanţi şi produsele de panificaţie, s-ar putea scumpi şi lactatele. Mai mulţi producători de lapte şi derivate ale acestuia din nordul şi sudul ţării invocă scumpirea surprinzătoare a furajelor, deşi anul 2021 a fost unul roditor. De asemenea, producătorii anticipează majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care, în opinia lor, ar putea determina inclusiv scumpirea lactatelor, anunță AGROMEDIA cu referire la trm.md.
Unul dintre cei mari producători de lactate din Comrat admite că preţurile ar putea creşte, dacă se va scumpi gazul şi materia primă.
„Vom menţine preţurile actuale atât timp cât vom putea, pentru că totuşi sunt produse lactate de primă necesitate. Dar preţurile vor creşte, mai ales dacă se va mări şi tariful la gaz. Noi ne menţinem, nu ne ajung produse, avem o cerere foarte mare”, a spus Maria Acbaş, administratoare la o întreprindere de lactate.
Locuitorii din Comrat tratează cu rezerve eventualele scumpiri şi constată că majorarea preţurilor vizează tot mai multe produse. Cei mai afectaţi de scumpiri sunt pensionarii.
Şi mai mulţi producători din nordul ţării, dar şi din capitală spun că în prezent monitorizează piaţa materiei prime şi, în caz de necesitate, vor fi şi ei nevoiţi să scumpească lactatele.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, preţurile pot fi reglementate doar la produsele controlate de Guvern, cum ar fi laptele cu grăsimea de 2,5%, chefirul cu grăsimea de până la 1% sau brânza de vaci cu grăsimea de 5%.
„Majorarea produselor lactate ar trebui să fie condiţionată de majorarea preţului de achiziţie a materiei prime achitat crescătorilor de animale, pentru că aceştia din urmă suportă cheltuieli duble faţă de anul trecut pentru a produce laptele”, a declarat Valentin Roşca, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii.
Sursa:trm.md