STROPIRI DE TOAMNĂ ÎN LIVADĂ. Care sunt cele mai importante boli vizate prin tratamentele de toamnă, vedeți AICI

02 nov 2022
Tratamentele aplicate pomilor fructiferi și viței-de-vie după căderea frunzelor au rolul de combatere a insectelor (aflate în stadiul de iernare) și a unor bacterii și ciuperci (care pot provoca boli grave acestor plante).

Ce insecte combatem toamna?

Urmărim combaterea păduchilor țestoși și, în special, a larvelor păduchilor de San Jose. Un factor important de care trebuie fermierii să țină cont este cel meteorologic. Nu aplicați substanțele pentru protecția plantelor în cazul în care afară sunt temperaturi negative, condiții de ploaie sau ninsoare și vânt puternic!

În această perioadă, strategia de protecţie fitosanitară a livezii include două tratamente esenţiale. Acestea se aplică pentru toate tipurile de pomi fructiferi (măr, păr, gutui, cais, piersic, nectarin, cireș, vișin, etc.), dar și pe vița-de-vie, arbuști fructiferi, arbori și arbuști decorativi.

TRATAMENTUL I, CU PRODUSE CUPRICE

Cea mai cunoscută soluţie este zeama bordeleză, ce conţine 20% cupru metalic şi 80% sulfat de cupru neutralizat. Concentraţia folosită: 100 g dizolvate în 10 litri de apă. De asemenea, pe piaţă sunt şi alte fungicide pe bază de cupru care pot fi aplicate.

TRATAMENTUL II, CU ULEI HORTICOL

În această categorie intră insecticidele cu formulare pe bază de ulei, destinate în principal combaterii păduchelui de San Jose în stadiul de iernare (dar şi alte insecte şi acarieni).

În general, se utilizează pachetele care conţin insecticid şi uleiul vegetal ca adjuvant. Unii pomicultori aplică un preparat acaricid cu efect ovicid pentru combaterea ouălor de acarieni. În plantaţiile eco se poate utiliza un insecticid pe bază de ulei de parafină.

STROPIRI ÎN TREI ETAPE

Specialiştii susţin că tratamentele fitosanitare şi de fortifiere de toamnă-iarnă trebuie să se realizeze în trei etape: după recoltare, la începutul căderii frunzelor şi la ieşirea din iarnă.

Imediat după recoltare se poate aplica un îngrăşământ organic pe bază de bor pentru îmbunătăţirea lignificării, cicatrizarea eventualelor răni şi grăbirea intrării în perioada de repaus vegetativ, având un rol foarte important în diferenţierea mugurilor de rod la multe specii pomicole, susţine Marius Petrache, producător agricol.

Potrivit acestuia, cele mai importante boli vizate prin tratamentele de toamnă sunt:
  • la seminţoase: rapănul şi făinarea;
  • la sâmburoase: făinarea sâmburoaselor, băşicarea frunzelor de piersic, ciuperca Stereum purpureum, antracnoza, ciuruirea micotică a frunzelor sau monilioza.
În perioada de cădere a frunzelor, se recomandă stropirea cu o soluţie de uree (5%), care accelerează biodegradarea resturilor vegetale şi reduce sursa de boli.

Premergător stropirilor, se fac lucrări de igienă culturală: tăierea ramurilor afectate de boli sau uscate; îndepărtarea scoarţei îmbătrânite, a muşchilor şi lichenilor; adunarea şi arderea fructelor mumificate.

Sursa: revista-ferma.ro
 
loading ...