Ultimele două zile, Chișinăul a fost văzut ca prin ceață. Care este motivul? Este sau nu acesta un motiv de îngrijorare, răspund meteorologii.
O atmosferă interesantă deasupra Moldovei, orizontul opac și cerul cu aspect lăptos ne lasă să înțelegem că avem de a face cu un transport de praf de origine continentală apropiată ce călătorește la o distanță mai mică de suprafața terestră decât clasicele transporturi de praf de origine sahariană.
Această situație este determinată de câteva condiții particulare ale acestei perioade.
Ne aflăm, în primul rând, într-o situație destul de atipică pentru luna august de circulație estică, cu mase de aer antrenate către țara noastră dinspre est. Responsabil pentru această circulație este un câmp anticiclonal situat în nord-estul continentului.
În al doilea rând, fiind trecuți de mult de jumătatea verii, regiunile de la nord de Marea Neagră încep să fie din ce în ce mai afectate de uscăciune. De aceea, cantitatea de praf antrenabilă în atmosferă este destul de mare, precizează specialistul român, Conf. dr. Lucian Sfîcă.
De asemenea, meteorologii dau asigurări că situația nu poate fi considerată una de poluare. Este un fenomen natural, provocat de circulația atmosferică în curs și de condițiile particulare ale perioadei. Mai mult, poluarea nu este deloc invazivă, creșterea concentrațiilor de PM10 nefiind însoțită de o creștere a concentrațiilor cu adevărat periculoase de PM2.5, așa cum poate fi observat pe măsurătorile din rețeaua strop_de_aer în zona Păcurari.
Nu în ultimul rând, transportul de praf nu poate fi pus în legătură cu conflictul din Ucraina, chiar dacă el poate antrena și cantități infime de aerosoli/suspensii din exploziile de acolo. Deopotrivă, temerile legate de radioactivitate nu pot fi justificate, radioactivitatea neavând capacitatea de a afecta opacitatea atmosferică sau vizibilitatea orizontală, susține Lucian Sfîcă.
Și specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat susțin că norii de praf nu sunt periculoși pentru sănătatea oamenilor.
Nu este motiv de îngrijorare pentru faptul că, pe parcursul zilei de ieri și cu menținere pe parcursul zilei de azi, se observă o vizibilitate mai redusă pe teritoriul țării. Cauza este următoarea: curenții de aer stabiliți la 23 august peste regiunile sudice ale continentului european, inclusiv pe teritoriul Moldovei, au provocat transportarea prafului de origine africană din regiunile Saharei, ceea ce a înrăutățit temporar vizibilitatea.
Potrivit meteorologilor din România, transportul de praf va persista, cu alternanțe, și în zilele următoare, dar cel mai probabil cu o intensitate diminuată față de cea înregistrată pe 24 și 23 august.