Tinerii agricultori din Fălești și Cantemir, membri FARM au avut parte de două ateliere de informare despre cooperarea în agricultură. Fermierii au fost curioși să afle detalii despre procesul juridic, implicări economice, posibilități de a se asocia împreună cu membrii familiilor, importanța investițiilor în tehnica agricolă, etc.
Iurie HURMUZACHI, expert în crearea cooperativelor agricole: Interesul mare pentru formarea cooperativelor, denotă faptul că tinerii sunt conștienți că dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova este posibilă doar prin asociere. Această preocupare ne bucură, așa cum demonstrează că tânăra generație percepe agricultura ca business, vor să crească și să se susțină reciproc. Tinerii sunt mai deschiși spre colaborări și sunt conștienți că asocierea în agricultură are o mulțime de beneficii, așa cum le oferă posibilitatea competitivității împreună să devină, să obțină reduce la procurarea inputurilor, dar și să fie mai pregătiți pentru a ieși pe piețele internaționale.
Membrii Rețelei Naționale a Tinerilor Agricultori din Moldova, beneficiarii acestor seminare, au aflat informații utile și despre metodologia creării cooperativelor durabile în Republica Moldova, ceea ce include procesul de creare a cooperativei de la ”A” la ”Z”. Pe de altă parte, participanții sunt motivați să vină la astfel de seminare și de rezultatele obținute de cele două cooperative create cu suportul FARM: Cooperativa „Nucces”, considerată a treia cea mai mare cooperativă din Europa, specializată în cultivarea nuciferelor ecologice. Și cooperativa „VERIFRUCT”, care este specializată pe producerea și comercializarea fructelor.
Până la sfârșitul verii, vor fi organizate încă 7 seminare de acest fel. Evenimentele au loc în raioanele: Orhei, Hîncești, Nisporeni, Fălești, Cantemir, Cahul, Drochia, Rîșcani și Soroca și sunt organizate de FARM, cu susținerea Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțată de USAID, dar și cu suportul financiar. „NE EFECTEM” Suedia. În total, vor fi organizate 27 de evenimente.
Federația Agricultorilor din Moldova, ”FARM”, în anul 2021, a consolidat Rețeaua Tinerilor Agricultori din Moldova. Astfel, tinerii membri ai platformei au beneficiat de instruire, vizite de studiu și discuții cu specialiști în domeniul dezvoltării afacerilor agricole. Iar Tabăra de Vară ”Youth ASC – Youth Agro Summer Camp” a reprezentat unul dintre evenimentele cheie. Timp de câteva zile, aceștia s-au cunoscut, au participat la seminar informativ și practice, iar la final, au elaborat un plan de activitate pentru anul 2022.
Sursa: agrofarm.md