TORNADĂ – FILMATĂ ÎN STÂNGA NISTRULUI. Ce spun meteorologii despre acest fenomen?

28 jul 2022
Pe canalul de telegram Новости Приднестровья au fost publicate ieri filmulețe mai puțin obișnuite pentru țara noastră. În imaginile video a fost surprinsă o tornadă, care s-a produs în Satul Parcani din Stânga Nistrului. Nu se cunoaște dacă vârtejul a produs anumite pagube, dar se pare că acesta a avut loc în câmp, nu printre casele oamenilor.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu are puncte de observații în acea regiune și nu a înregistrat fenomenul, dar confirmă că situația sinoptică de ieri a fost una favorabilă pentru apariția vârtejurilor.

Temperatura la suprafața solului a fost una înaltă, dar s-a înregistrat un front de aer rece și în urma convecției termice (mișcările verticale lente ale aerului, provocate de încălzirea neomogenă a acestuia în straturile inferioare) apare vârtejul.

În țara noastră nu se întâlnesc foarte des, dar atunci când apar, nu sunt de intensitate foarte mare, care ar provoca daune majore. Vârtejuri mici, înregistrate local, apar practic în fiecare an, a declarat pentru AGROMEDIA Lidia Treșcilo, șefa Centrului Meteorologic, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cel mai puternic vârtej, după aria de acțiune şi mărimea daunelor aduse, s-a semnalat pe 11 august 1994. Vârtejul menționat a traversat teritoriul republicii din vest spre est, lăţimea traiectoriei constituind circa 10-25 km, iar lungimea – 80 km.

Traversarea teritoriului de către vârtej a fost însoţită de intensificări ale vitezei vântului de peste 120 km/h (măsurători vizuale), averse și grindină cu diametrul de 30 mm, ceea ce a dus la pierderi de vieţi omeneşti, vătămări, de asemenea, pagube considerabile gospodăriilor agricole. Pe multe terenuri din raioanele Râşcani, Drochia, Donduşeni și Soroca au fost afectate proprietăţi agricole. Vârtejul a provocat mari pagube fondului locativ (au fost demolate și deteriorate acoperişurile caselor, a fost spartă sticla la uşi şi ferestre, au fost deteriorate conductori de comunicaţii şi curent electric).

Cel mai puternic după viteza vântului (măsurători instrumentale) a fost vârtejul, semnalat pe 8 iulie 2000 şi înregistrat la SM Codrii (s. Lozova, r-l Străşeni). Viteza vântului a constituit 158 km/h.

În celelalte cazuri enumerate mai sus, vârtejurile au purtat în fond caracter local (lăţimea pînă la 3 km), dar, de asemenea, au provocat pagube gospodăriilor agricole.
loading ...