Comisia Națională pentru Situații de Urgență, în data de 18 mai 2022, a luat o decizie care prevede interzicerea rambursării TVA pentru bunurile și serviciile utilizate la exportul uleiului de floarea soarelui. Aceasta a stârnit mari nemulțumiri din partea grupului Trans-Oil, cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din Moldova.
Grupul Trans-Oil insistă asupra anulării imediată a Ordinului nr. 21 din 18 mai al Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență (NCCHS), care prevede interdicția rambursării TVA pentru bunurile și serviciile utilizate la exportul de floarea soarelui.
Vedem această decizie fără precedent ca pe o încălcare flagrantă a dreptului economic fundamental, îndreptată exclusiv împotriva unui producător intern specific.
Decizia de a nu rambursa TVA constituie o practică vicioasă de naţionalizare a profiturilor întreprinderilor private, care poate fi interpretată ca o ameninţare directă şi nefondată la adresa afacerilor într-o economie de piaţă liberalizată, a precizat conducerea Trans-Oil.
De asemenea, administratorii celui mai mare procesor de semințe floarea soarelui din Moldova consideră că deciziei CSE a Republicii Moldova privind nerambursarea TVA la exportul de ulei de floarea soarelui prevede riscuri majore pentru țară, cum ar fi scumpirea considerabilă a uleiului de floarea soarelui pe piața locală și un număr mare de angajați rămași fără un loc de muncă.
Decizia CSE va duce la reducerea activității de procesare a semințelor oleaginoase de către Grupul Trans-Oil în Republica Moldova. De asemenea, țara poate pierde know-how-ul și echipa înalt calificată de 750 de specialiști și lucrători, care sunt angajați în prezent la uzinele de procesare din Bălți și Ceadîr-Lunga.
Nu este cert cât timp va mai putea Grupul Trans-Oil să limiteze prețul uleiului Floris pe piața locală, deoarece nu există niciun suport pentru a continua subvenționarea acestui preț, în situația când vânzările la export nu mai sunt profitabile.
Menținerea prețului producătorului la nivelul de 29,1 lei pentru piața locală se cuantifică în suma de 400-500 mii USD pierderi pe lună pentru Grupul Trans-Oil, din cauza vânzării sub costul de producere a uleiului Floris.
Profitul din export trebuia să acopere pierderile Grupului rezultate din vânzările pe piața locală. Anume acest profit ar fi făcut posibilă asigurarea pieței locale cu ulei Floris ieftin, sub prețul costului de producere, pe toată perioada situației excepționale în republică.
În circumstanțele actuale, însă, Trans-Oil nu mai poate garanta subvenționarea prețului uleiului Floris - creditele și dobânzile la ele, salariile și impozitele trebuie acoperite din ceva, iar Guvernul Republicii Moldova, cu siguranță, nu se gândește la aceste plăți, se arată într-o postare pe o rețea de socializare a Trans-Oil.