VALERIU COSARCIUC, PREȘEDINTELE FNFM: Fermierii mici și mijlocii sunt la limita abandonării agriculturii

13 jan 2022

Din cauza situației grele din agricultură fermierii mici și mijlocii au ajuns la limita abandonării activității în favoarea altor domenii sau chiar în favoarea părăsirii satelor și a țării. Declarația îi aparține președintelui Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM), Valeriu Cosarciuc și a fost lansată într-un interviu acodat revistei „Săptămâna”.
 
Fiind solicitat să comenteze Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022-2027, dl Cosarciuc a salutat inițiativa MAIA privind dezbaterile publice a Strategiei, menționând că în ea se regăsesc și unele abordări ale FNFM.
 
„Trebuie să amintim că încă în aprilie 2021, în cadrul ședinței Consiliului Administrativ al FNFM, a fost adoptată, iar apoi remisă către Guvern și Parlament o Adresare motivată de situația grea din agricultură, care pune în dificultate mai ales fermierii mici și mijlocii, ajunși la limita abandonării activității în favoarea altor domenii sau chiar în favoarea părăsirii satelor și a țării”, a menționat Valeriu Cosarciuc.
 
În același context, președintele FNFM a subliniat că „Proiectul Strategiei nu este însoțit, așa cum cere regula, de un plan de acțiuni bine gândit. În absența acestuia, nu putem vorbi de acțiuni concrete, de termenele de înfăptuire  a acestora și, la fel de important, de mijloacele alocate pentru  aceste acțiuni.
 
Dar și mai grav e că indicii de performanță atașați documentului certifică o gravă rămânere în urmă a agriculturii noastre în competiția ei cu țările apropiate, în special cu România și cu spațiul comunitar în ansamblu. Indicii de performanță arată că volumul investițiilor în agricultură (2,3 mlrd lei în prezent) va ajunge la 4 miliarde de lei, însă nu e decât o sută de euro pentru un hectar, în timp ce investițiile per hectar în România sunt în prezent de 480 euro. Strategia nu face decât să arate că și în 2027 Moldova va pierde în continuare competiția cu aceste țări”, a specificat dl Cosarciuc.
 
Investiții de 100 euro per ha…

El a mai menționat că situația e la fel și atunci când este vorba despre productivitatea muncii în agricultură: 6 980 euro per angajat în agricultură în Republica Moldova până în anul 2027, 18 mii euro per angajat în România și 41 mii euro în Uniunea Europeană.   
 
„Experiența pe care o avem ne spune că se va consuma mult timp și mijloace amânându-se nemotivat stoparea migrației rurale, creditarea prin asigurarea unor dobânzi rezonabile, susținerea organizațiilor de microfinanțare, subvenționarea creșterii prețurilor la inputuri agricole, introducerea cotei ”0” la impozitul pe venit pentru producătorii mici și pentru Cooperativele de întreprinzător pe o perioadă de cel puțin cinci ani, creșterea Fondului de subvenționare, aplicarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, extinderea categoriei de vârstă pentru tinerii fermieri, acordarea primei de instalare pentru tinerii fermieri care trăiesc la sate, elaborarea cadrului legal de pensionare în agricultură, construcția și amenajarea piețelor agricole locale și acordarea unui suport de 70 la sută din suma investiției, susținerea producătorilor de lapte prin acordarea de plăți directe și multe altele, pentru care am insistat și insistăm în continuare”, a reiterat dl Cosarciuc.
 
Sursa: saptamina.md
loading ...