VASILE MÂRZENCO – despre situația fără precedent din sectorul agricol. „Nu e departe timpul când o să-i căutăm pe agricultori ca să le dăm subvenții și n-o să-i găsim”

17 jun 2022
Invitat în cadrul unei emisiuni la postul de radio, Radio Europa Liberă, Vasile Mîrzenco, a vorbit despre situația deloc ușoară din sectorul agricol și provocările cărora trebuie să le facă față fermierii moldoveni. Directorul executiv al FNFM susține că situația din agricultură este gravă, dar ar putea deveni și mai complicată:

Asemenea situație nu s-a înregistrat niciodată în sectorul nostru, cel puțin în anii de independență. Veneau toate peste noi: un an pandemie, în alt an a început și criza energetică, acum avem război în țara vecină care perturbat importurile/exporturile spre și dinspre Ucraina, Rusia, Belarus și toate acestea au adus până la aceea că uneori la stațiile PECO le spun fermierilor că nu prea au motorină ca să-i alimenteze. Fermierii mai mari nu pot să-și procure angro motorină, ca să nu cheltuie pe drumuri motorina și să stea la coadă pe la stațiile PECO. Este o situație de nedescris, de necrezut pentru noi. Chiar dacă situația e dificilă agricultorii încearcă să se descurce, fiindcă oricât de greu a fost, s-au însămânțat suprafețe cu cereale, s-au lucrat viile, livezile și s-au sădit legume și oricum recolta trebuie până la urmă să fie valorificată ca fermierii să-și întoarcă cel puțin cheltuielile, nemaivorbind ca să rămână la urmă cu un profit cât de cât, ca să aibă curaj în anul următor să continuăm în acest domeniu. Sperăm, fiindcă am mai avut situații când eram disperați, chiar și anul trecut, că era secetă, am semănat în secetă, dar până la urmă s-au înregistrat recolte suficiente pentru a ne liniști și a ne continua viața de agricultori.

Ceea ce afectează cel mai mult fermierii din Republica Moldova este problema îngrășămintelor și a prețurilor crescute ale combustibilului, mai spune Vasile Mârzenco care sugerează că e nevoie de sprijin din partea statului.

Ar putea să intervină, sigur că autoritățile, și nu cu măsuri, acțiuni care nu sunt conforme legilor economice, dar administrative, ca să acorde sprijin agricultorilor la procurarea motorinei. Pe de o parte, nu vreau să fiu neînțelegător și să nu fiu conștient de situația gravă care este în stat, adică lipsă de mijloace suficiente disponibile pentru a le direcționa suportului nostru, dar, pe de altă parte, toți trâmbițează și vorbesc despre grija aceasta și îngrijorările acestea ce țin de criza alimentară, de securitatea alimentară a țării.

Recent a fost prezentat un concept privind mecanismul de restituire a accizelor în valoarea deplină la motorină și compensarea parțială a costurilor fertilizanților, dar acest suport este nesemnificativ, este de părere Vasile Mârzenco:

Suportul acesta cu 30 la sută din valoarea accizei la motorină este unul foarte mic pentru ca agricultorii să simtă cât de cât sprijin parțial la procurarea motorinei. Dacă motorina costă în jur de 30 de lei litrul și noi primim compensația aceasta de vreo 90 de bani pentru un litru, ce însemnătate are ea pentru noi? Ca acțiune că a reacționat, da, dar ca efect de sprijin real pentru agricultori, nu. Noi am avut discuții și cu reprezentanții parlamentului pe acest subiect, și cu ministrul agriculturii, promit că vor reveni la această discuție și e posibil ca să fie majorată mărimea accizei totale la motorină, deși acciza este vreo 2,70 lei pentru un litru, dacă total va fi compensată și vă dați seama dacă motorina costă astăzi 31 lei litrul... Fermierii mici și mijlocii nici nu are sens să mai deschidă ușile pe la agenție să depună acte, să facă documente pentru această sumă.

Din partea Federației Naționale a Fermierilor, noi am făcut un demers către guvern, către ministru ca să compenseze 35 la sută din costul facturii procurărilor de motorină și fertilizanți în asemenea situație. Am și eu acolo puțin teren, afacere și pur și simplu calculez că tot ceea ce voi produce voi cheltui ca să acopăr datoriile pe care le am și din nou să încep anul agricol, nu mai am parte de niște venituri ca să-mi mai rezolv niște probleme în familie, de viață chiar. Ce rost mai are anual să te chinui și să fii legat de pământ pur și simplu?


Situația aceasta este una extrem de dificilă și pentru tinerii agricultori care, văzând ce se întâmplă, își caută surse de venit și activitate în alte domenii.

De altfel, chiar am avut discuții cu colegii în cadrul federației și unii dintre ei s-au exprimat că nu e departe timpul când o să-i căutăm pe agricultori ca să le dăm subvenții să activeze și n-o să-i găsim, pentru că aceștia care sunt mai în vârstă mai țin câțiva ani de zile, poate un an, doi, trei, dar tinerii văzând asemenea situație își caută surse de venit și activitate în alte domenii atunci când văd că în domeniul respectiv situația este așa cum este.
loading ...