VASILE ȘARBAN: La următoarea ședință, se va discuta deblocarea exportului de făină. Când va fi reluat exportul grâului?

20 jun 2022
Reprezentanți ai guvernării, ai asociațiilor de profil și ai mediului de afaceri din domeniu s-au întrunit pentru a discuta „Impactul războiului din Ucraina asupra pieței cerealelor și a oleaginoaselor a Republicii Moldova și perspectiva noului sezon agricol”.

Întrebat de ce statul nu deblochează exportul grâului, cel puțin porționat, în contextul în care, în 2 săptămâni, începe secerișul, iar depozitele din țară sunt pline, Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat:

Joi, am avut o discuție cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de cereale, cu cea mai mare cooperativă agricolă de întreprinzători unde am discutat inclusiv despre exportul cerealelor care ne dăm bine seama că trebuie să îl facem, dar ne împiedică anumite lucruri: Cifra statistică care pentru grâu era sub 900 mii tone și situația agro-climaterică care ne dă estimările peste cap.

Agricultorii știu foarte bine că vorbim de producție nu atunci când facem estimările, dar atunci când vedem ce avem în hambar. Nu zic că vom debloca exportul atunci când producția va fi depozitată în hambar, dar așteptăm niște cifre ca să putem veni cu argumente clare pentru Guvern și să luăm niște decizii corecte.

La următoarea ședință, se va discuta deblocarea exportului de făină. Ca să împrospătăm și grâul, și făina. Avem o capacitate anuală de producție a făinii de 102 – 106 tone. Avem, în următoarele 2 săptămâni, capacitatea de a produce și exporta făină și ne vom strădui să facem acest lucru, după care vom debloca și exportul de grâu.

La deblocarea exportului de grâu, trebuie să punem un plafon pentru cantitatea pe care o putem exporta inițial. Va fi repartizat nu pe 1, 2 agenți economici, dar proporțional cu capacitățile de export a agenților economici mari.

Ne dăm bine seama că capacitatea de depozitare a Republicii Moldova este una mică. Noi nu suntem ca și țară pregătiți industrial de situația în care suntem. Avem oficial puțin peste 750 mii tone.
Sigur că statul intervenind și blocând exportul, trebuie să intervină mai departe și să facă următorii pași, ceea ce noi am și făcut. În scurt timp, MAI va anunța licitația publică de achiziție a grâului în rezervele de stat, a menționat Vasile Șerban.

De cealaltă parte, reprezentanții companiilor de comerț cu cereale susțin că Ministerul trebuie să permită exportul grâului cât mai curând, altfel, Moldova se va pomeni în situația în care nu va avea unde depozita cerealele din recolta 2022.

Ministerul trebuie să facă calcule, să estimeze producția globală. Reieșind din faptul că vor fi surplusuri, trebuie să permită exportul nu doar pentru orz, care nu se folosește pe interior, dar și pentru grâu. Producătorul trăiește de la recoltă, la recoltă, mai ales că pețul imputurilor este unul care distruge agricultura.

Suntem în situația în care surplusul trebuie exportat. Doar 3 țări au introdus restricții la export: Serbia, Ungaria și Moldova.

Mai mult, prețul la cereale în Moldova este destul de mic, în exterior este dublu mai mare decât cele care ni s-ar propune acum la cumpărare. Plus, recolta va fi mult mai mică decât se preconizează. Va fi o lovitură destul de dură și pentru producători, și pentru furnizori, a declarat Gheorghe Sprincean, Administrator „Andoria Software Consulting” SRL.

Discuția publică cu genericul „Impactul războiului din Ucraina asupra pieței cerealelor și oleaginoaselor a Republicii Moldova și perspectiva noului sezon agricol” a fost organizat de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova).
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

VASILE ȘARBAN: La următoarea ședință, se va discuta deblocarea exportului de făină. Când va fi reluat exportul grâului?

VASILE ȘARBAN: La următoarea ședință, se va discuta deblocarea exportului de făină

Când va fi reluat exportul grâului?

VASILE ȘARBAN: La următoarea ședință, se va discuta deblocarea exportului de făină. Când va fi reluat exportul grâului?

loading ...