VICTOR MARAHOVSCHI: Statul ar trebui să ajute piscicultura și să prevină lovitura care i se aplică acum

11 oct 2022
Statul ar trebui să ajute piscicultura și să prevină lovitura care i se aplică acum, fapt care ar putea duce la un dezastru pentru întreaga industrie.

Este opinia lui Victor Marahovschi, directorul Companiei "Piscicola Ivancea" SRL. Bărbatul și-a exprimat nemulțumirea față de modificările propuse la Legea privind Codul Funciar, Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura. Într-o postare amplă pe pagina sa de Facebook, acesta a menționat că piscicultorii din Moldova nu sunt de acord cu noile modificări, care ar putea deveni o amenințare pentru întreaga ramură piscicolă.

De asemenea, Victor Marahovschi a enumerat problemele cu care se confruntă ramura piscicolă, printre acestea: pieirea peștilor din cauza bolilor, raidurile păsărilor care se alimentează cu pește, braconierii și multe altele.

Statul, în astfel de situații, nu a ajutat în niciun fel piscicultura, mai scrie administratorul întreprinderii piscicole.

Sub pretextul "restabilirii ordinii" în domeniul gestionării obiectelor acvatice, autoritățile ne impun pur și simplu un impozit suplimentar, și anume, plata chiriei pentru terenul fondului de apă (a terenului de sub apă). În același timp, proprietarii de construcții hidrotehnice sunt puși la egalitate cu cei care închiriază iazuri de la stat sau de la autoritățile locale.

Desigur, terenul de sub apă este imposibil de dat în chirie din simplul motiv că peștele nu este porumb și peștele nu poate crește pe sau în pământ în niciun fel, în legătură cu care fapt guvernul, în concluzia sa din 05.10.2022, a indicat autorilor proiectului de lege nr.320, deputaților Inna Coșeru și Larisa Volok, despre imposibilitatea închirierii terenurile fondului de apă, menționează Victor Marahovschi.

Potrivit acestuia, Guvernul nu dorește în niciun fel să renunțe la darea în chirie și a decis să dezvolte o metodologie de închiriere (dacă nu terenul, atunci orice altceva).

Statul vrea să "colecteze" de două ori bani pentru lacurile care au fost cândva privatizate! Are loc o Deprivatizare evidentă și încălcare a drepturilor de proprietate, se mai arată în postare.

Directorul ”Piscicola Ivancea” SRL a mai menționat că proprietarii lacurilor (care nu trebuie confundați cu chiriașii) au fost acuzați că, din cauza exploatării excesive, au permis colmatarea iazurilor și scăderea nivelului apei.

O mai mare prostie n-am auzit niciodată! În 2020, a fost secetă mare. Doar pentru a păstra nivelul apei în lacurile companiei "Piscicola Ivancea" SRL, a fost luată o decizie conștientă de a întrerupe tehnologia de creștere a puietului. Și, ca rezultat, apa a fost păstrată ... dar puiet practic nu am reușit să creștem. În același timp, nu am primit nici un ajutor din partea statului, am fost nevoiți să rezolvăm singuri problemele de producție, a subliniat Victor Marahovschi.

El a menționat, de asemenea, că autoritățile au decis să oblige toate întreprinderile piscicole să efectueze Regulamente de funcționare și descrieri tehnice ale iazurilor. Ca urmare, această instrucțiune a fost efectuată în principal numai de proprietarii lacurilor. Aproape toate lacurile care aparțin primăriilor nu dețin astfel de documente. Prin urmare, potrivit lui, toate acuzațiile de mai sus nu sunt altceva decât o încercare lentă a autorităților de a-și justifica acțiunile în legătură cu taxele suplimentare.

Aș dori să înțeleg de ce autoritățile au o astfel de repulsie (puțin spus) față de piscicultori? De ce agricultorii primesc și subvenții, și granturi, și diverse indemnizații, inclusiv privind impozitul (cota TVA este de numai 8%), dar la piscicultori, în cele mai grele vremuri, nici măcar nu se uită, iar acum vor să-i „sugrume” și cu impozitele (chirie suplimentară), scrie bărbatul.

Victor Marahovschi atenționează că piscicultorii sunt disperați, iar o astfel de atitudine din partea statului poate distruge pur și simplu o întreagă ramură.

De asemenea, a atras atenția asupra faptului că așa-numita problemă privind gestionarea fondului acvatic, care este exprimată de către membrii Parlamentului și guvernului, a fost studiată superficial de către aceștia și fără a atrage atenția cuvenită problemelor pisciculturii. Bărbatul vine și cu unele sugestii pentru ameliorarea problemelor din sector:
  • de creat un Registru unificat al tuturor iazurilor din Moldova;
  • de indicat numărul exact de structuri hidraulice care sunt în proprietate privată, de stat sau deținute de autoritățile locale;
  • de indicat care dintre iazuri sunt destinate pisciculturii, care pentru irigații și care sunt pentru pescuit sau agroturism (unele iazuri sunt fără apă de mai mulți ani);
  • de analizat toate problemele privind întreținerea structurilor hidraulice și iazurilor în general;
  • de analizat toate problemele privind curățarea albiei râurilor incluse în sistemul fluvial al țării;
  • de identificat toate structurile hidraulice construite ilegal (inclusiv lacurile) care încalcă sistemul fluvial al țării etc.
Postarea a fost comentată de un reprezentant al Asociației Piscicultorilor care îi dă dreptate autorului și menționează:

La urma urmei, dacă nu există pește de lac în Moldova, va începe importul în masă de la diverși vecini. Un guvern care neglijează această industrie va pierde locuri de muncă. Și asta e vreo 10 mii.

Postare în întregime o găsiți aici.
 
loading ...