VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Pe terenul unei foste grădinițe, astăzi centru de zi pentru persoane cu necesități speciale, a fost construită o pepinieră unde deja au fost crescuți 10 mii de puieți din semințe, informează AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.

Pepiniera a fost construită și este gestionată de AO „Pomul Vieții”, cu suportul financiar obținut de la organizația „Prietenii Moldovei”. Investițiile în valoare de 3000 de dolari au fost utilizate în dezvoltarea infrastructurii și construcția pepinierei.

Interiorul pepinierei este organizat sub forma unui labirint, iar pentru fiecare specie de copaci sunt create condiții specifice pentru dezvoltare.Pentru prima perioadă, puieții au nevoie de condiții similare – umiditate și căldură, de aceea sunt crecuți în seră. Apoi sunt scoși afară pentru continuarea dezvoltării lor.

Sistemul de rădăcină protejată permite plantarea puieților pe durata a 8-9 luni
 
Președintețe AO „Pomul vieții”, Valeriu Andreiciuc, spune că la creșterea puieților se folosește sistemul de rădăcină protejată, iar paharele în care sunt ținuți în prima perioadă sunt făcute din agrofibră, ca să respire.

„ Acest tip de creștere cu rădăcină protejată permite plantarea puieților practic pe tot parcursul anului. Pe durata a 8-9 luni din an, aceștia pot fi plantați”, menționează Valeriu Andreiciuc.
 
Aici se găsesc mai multe specii de arbori, printre care: paltin de munte, Ginkgo biloba, fag, stejar de stâncă, stejar roșu, mesteacăn, Sophora japoneză, molid argintiu, etc.


 
Prețul unui puiet variază de la câteva zeci la câteva sute de lei

Puieții de copaci sunt puși în vânzare în momentul în care capătă aspect comercial. Aceștia sunt vânduți pe pagina asociației de pe rețele de socializare și la târguri locale. Prețul unui puiet variază de la câteva zeci de la lei și poate ajunge la câteva sute, în funcție de dimensiune și specie.

La cultivarea celor 10 mii de puieți au participat peste 50 de voluntari, inclusiv rezidenți ai centrului  pentru persoane cu necesități speciale „Speranța și Sănătatea”.
 
„Scopul nostru este ca să susținem ideile locale”, susține Bartosz Gawarecki, președinte ONG „Prietenii Moldovei”.


 
AO „Pomul Vieții” vede dezvoltarea pepinierei ca o întreprindere socială. O parte din profiturile obținute vor fi direcționate în dezvoltarea afacerii, iar altă parte pentru salarii și centrul care îi găzduiește.

Sursa: ecopresa.md
 
 
 

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

loading ...