Ministrul, Viorel Gherciu, a avut o ședință cu reprezentanții Consiliului Administrativ al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM), pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă producătorii agricoli și soluțiile existente în prezent. În cadrul ședinței, membrii FNFM au menționat că și-ar dori compensarea cheltuielilor pentru managementul cooperativelor, dezvoltarea unui centru agroalimentar modern, modificarea unor elemente în politica de subvenționare, asigurarea producătorilor agricoli cu stocurile necesare de carburanți ș.a.
În context, ministrul i-a îndemnat pe fermieri să se asocieze pentru a beneficia de ajutoare mai mari din partea statului.
Politica de subvenționare în sectorul agricol a fost ajustată în anul curent, astfel încât toate categoriile de producători agricoli să aibă acces la ajutor financiar din partea statului. Subvențiile au fost majorate pentru proiectele start-up dezvoltate de tinerii fermieri, femeile-fermieri și migranții reveniți, pentru investițiile efectuate în sectorul agroalimentar ecologic, pentru cele efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător, pentru revitalizarea domeniul zootehnic și altele. Fermierii mici ar putea obține rezultate bune dacă s-ar asocia în grupuri de producători, întrucât s-a demonstrat că asocierea este cea mai optimă soluție pentru a valorifica producția și pentru a îmbunătăți activitatea în agricultură. Totodată, pentru a crește veniturile și productivitatea în agricultură, fermeirii moldoveni ar trebui să-și focuseze atenția inclusiv pe procesarea și comercializarea produselor cu valoare adăugată. În legătură cu crearea centrului agroalimentar, vă informez că avansăm la acest capitol. În prezent sunt antrenați experți ce realizează o actualizare a analizelor privind oportunităţile şi condiţiile de creare a pieței agricole, a punctat ministrul.
Referitor la stocurile de carburanți, Viorel Gherciu a declarat:
Echipa MAIA, împreună cu Guvernul și autoritățile relevante conlucrează pentru a identifica soluțiile funcționale astfel încât să asigure producătorii agricoli cu stocurile necesare de motorină și să fie continuată activitatea fără impedimente.