VIOREL GHERCIU: „Ținta pe termen mediu și lung nu este piața europeană. Aceasta și așa este autosuficientă”

01 apr 2022
De o parte, guvernul vorbește despre subvenții și măsuri întreprinse în susținerea sectorului agricol din țară, iar de cealaltă, fermierii, sufocați de probleme și cheltuieli ce le depășesc capacitățile, spun că au nevoie de aceste ajutoare acum, când munca în câmp este în toi, dar, deocamdată nu au primit nimic.

Într-o conferință de presă, organizată la IPN, membrii Asociației „Forța fermierilor” au cerut elaborarea, în cinci zile, a unui program de susținere țintită a sectorului acro-industrial. Fermierii au menționat că deși a trecut aproape o lună de când guvernul vorbește despre necesitatea elaborării unui plan special de acordare a ajutorului țintit fermierilor, la modul practice, nu s-a întreprins nimic.

Anterior, Membrii Asociației s-au întâlnit de mai multe ori cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, cu președintele comisiei parlamentare de profil, la care au prezentat propunerile pentru depășirea crizei. Au fost discutate mecanismele restituirii accizelor la motorină, subvenționarea procurării fertilizanților, alocarea compensațiilor la comercializarea merelor.
Astăzi, ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, într-o conferință de presă, a menționat că decizia hotărârii de guvern cu referire la subvențiile în agricultură, prezentată ieri de Natalia Gavrilița, va fi aprobată la următoarea ședință a Cabinetului de miniștri. Acesta a îndemnat agricultorii la calm și răbdare.

De asemenea, ministrul a specificat că are astăzi o întâlnire cu ambasadorul Chinei în Republica Moldova, pentru a discuta despre oportunități de exportare a produselor moldovenești în China. Oficialul a menționat că autoritățile sunt în dialog permanent cu reprezentanții diferitor state, în scopul identificării a noi piețe de desfacere pentru producția moldovenească.

Ținta pe termen mediu și lung nu este piața europeană. Aceasta și așa este autosuficientă. Doar merele eco n-ar avea limite la export în UE, în rest, piața de desfacere pentru merele moldovenești urmează a fi explorată si diversificată. Purtăm dialoguri cu Egipt, India, China, a declarat Viorel Gherciu.

În cadrul aceleiași conferințe, ministrul a declarat că, deocamdată, subvenții pentru fermierii care vând fructele la procesare, cu un preț foarte mic, nu au fost aprobate de guvern.
Întrebat dacă Republica Moldova va mări cantitatea de mărfuri exportate pe cale maritimă și feroviară, Gherciu a răspuns:

Bună idee. Purtăm discuții. Curând vom exporta cu trenul pe la Galați și Ungheni. Vrem să majorăm cantitatea de export pe calea apei, cea mai ieftină metodă, dar este mai complicat, portul de la Odessa este nefuncțional acum, iar cel de la Constanța este supraaglomerat.

Amintim că ieri, Natalia Gavrilița a anunțat că fondul de subvenționare în agricultură pentru anul 2022 va fi de 1,75 miliarde de lei (+75% față de anul trecut).
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

VREME FRUMOASĂ ȘI CALDĂ ÎN TOATĂ ȚARA

16 mai 2022

MAIA, LA CONFERINȚA REGIONALĂ FAO PENTRU EUROPA. Vezi care au fost principalele subiecte

16 mai 2022

CULTIVAREA PLANTELOR MEDICINALE ȘI AROMATICE – O AFACERE PROFITABILĂ

13 mai 2022

DUPĂ 15 ANI, LUCRĂRILE DE CONSTRUCȚIE A CLINICII VETERINARE A UASM AR PUTEA FI FINALIZATE

13 mai 2022

AU ÎNCERCAT SĂ SCOATĂ ILEGAL DIN ȚARĂ PESTE 4 TONE DE BISCUIȚI

13 mai 2022

VIOREL GHERCIU: „Ținta pe termen mediu și lung nu este piața europeană. Aceasta și așa este autosuficientă”

VIOREL GHERCIU: „Ținta pe termen mediu și lung nu este piața europeană

Aceasta și așa este autosuficientă”

VIOREL GHERCIU: „Ținta pe termen mediu și lung nu este piața europeană. Aceasta și așa este autosuficientă”

loading ...