Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel GHERCIU a întreprins o vizită de lucru, astăzi, în UTA Găgăuzia, unde a discutat cu bașcanul Irina VLAH, cu reprezentanții Legislativului de la Chișinău și cu reprezentanții autonomiei.
 
Reperele principale ale discuțiilor au fost: oportunitățile de stimulare socio-economică, situația sectorului agroalimentar și necesitatea sporirii cooperării în domeniul agriculturii și dezvoltării business-ului rural, inițiativele antreprenoriale, necesitatea creării locurilor de muncă și îmbunătățirii condițiilor de viață a comunităților din regiune.
 
„UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune. Observăm că activitățile economice, proiectele din regiune sunt diverse și investițiile în exploatațiile agricole sunt eficiente. Ministerul este continuu preocupat de identificarea noilor instrumente de încurajare a fermierilor. În prezent, este supus consultărilor publice proiectul Strategiei Naționale de Dezvotare Agricolă și rurală 2022-2027, document ce abordează pragmatic provocările agricultorilor din țară și ce va contribui la ameliorarea deficiențelor identificate și la gestionarea problemelor din sector”,
a declarat Viorel GHERICU.

 
Totodată, ministrul, a purtat discuții cu agricultorii locali. Subiectele abordate au făcut referință la prioritățile și politicile strategice pentru sectorul agroalimentar, acțiunile orientate spre valorificarea potențialului agricol, facilitarea accesului la finanțe destinate investițiilor în agricultură ș.a.
 
În cadrul vizitei din sudul țării, în scopul evaluării viabilității proiectelor investiționale susținute din bugetul de stat și pentru efectuarea unei analize a lanțului valoric, Viorel GHERCIU a realizat o vizită la ferma de bovine din localitatea Tomai. Grație suportului oferit prin mecanismul de subvenționare în perioada anilor 2018-2020, antreprenorul fermei a creat condiții optime în vederea sporirii cantității și calității laptelui, a construit depozite noi de păstrare a furajelor și a produselor fitosanitare și a ameliorat șeptelul de animale.
 
loading ...