VLADIMIR BOLEA: „Elaborăm un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor”

05 sep 2022
În dimineața zilei de astăzi, 5 septembrie, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea a ieșit într-o conferință de presă pentru a prezenta noile măsuri urgente întreprinse de minister în susținerea agricultorilor, cel puțin asta au anunțat oficialii cu câteva zile înainte. De facto, s-a vorbit în mare parte, despre probleme din sector și despre intenția ministerului de a le rezolva.

Din punctul de vedere al Ministerului, vorbim despre o agricultură sub-dezvoltată, axată în exclusivitate pe producerea de materie primă, care este vândută la export cu prețuri foarte mici care nu permit creșterea economică nici a agenților, și nici a statului. Vorbim și despre tehnologii foarte vechi folosite inclusiv în prelucrarea pământului, care aduce recoltă mică și scade competitivitatea produselor.

O altă problemă a agriculturii este lipsa sistemelor de irigații, care pe parcursul ultimilor ani, au fost practic distruse. O altă ramură care se află într-o mare criză este ramura zootehniei. Astăzi, vorbim despre 240 de ferme în care cresc 9000 de vaci de lapte și 14 mii de bovine de carne. Cu aceste cifre, putem cu toată fermitatea să spunem că Republica Moldova nu are zootehnie.

Toate acestea probleme pe care le enumăr, ulterior, vor servi pentru Ministerul Agriculturii ca și linie de dezvoltare, a punctat Bolea.

La capitolul noi măsuri întreprinse de minister, au fost enumerate următoarele:

Băncile sunt pregătite să poarte discuții cu fiecare agent economic în parte pentru eșalonarea datoriilor. Pentru că s-a mărit rata dobânzii, noi vom prevedea majorarea din partea ministerului, prin intermediul AIPA a măsurii de subvenționare a dobânzilor.

Am purtat discuții cu importatorii și distribuitorii de imputuri. Și ei sunt gata să reeșaloneze datoriile. Dar trebuie să evidențiem: vorbim în exclusivitate de datoriile create în 2022, în consecința secetei.

Prin intermediul Ministerului Finanțelor s-a lucrat la decizia ca inspectoratele fiscale să nu aplice penalizări pentru întârzieri la plata impozitelor și să discute cu fiecare caz concret pentru aplicarea eșalonării și constituirea unui program de plată a datoriilor, a declarat Vladimir Bolea.

Totodată, ministrul a menționat că și procesatorii vor obține susținere din partea autorităților. În scurt timp va fi votată o decizie prin intermediul căruia, din fondul de rezervă al Guvernului se formează un Fond de 93 de milioane de lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorină folosită în procesul de producere.

Urmează să elaborăm proiectul și cu Ministerul Finanțelor, pentru a reuși să intervenim și pe această filieră de producere. Aici vorbim despre fabricile de procesare care pot trece de la gaz, la păcură, a mai spus ministrul.

Potrivit directorului interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, în acest an este o premieră când Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1.750.000.000 lei.
loading ...