VLADIMIR BOLEA: „În sectorul de procesare a laptelui trebuie reduse cheltuielile și modernizată producerea”

29 sep 2022
Ministrul Vladimir Bolea și Secretarul de Stat Iurie Scripnic au discutat cu reprezentanții sectorului de procesare a laptelui, în cadrul Consiliului consultativ. Scopul ședinței a fost de a discuta problemele curente, vulnerabilitățile din sector, planurile și viziunile de dezvoltare a industriei de procesare a laptelui.

Vladimir Bolea a declarat că:

Subvențiile acordate pentru dezvoltarea sectorului de bovine a contribuit  la creșterea numărului de animale de 2 ori, însă, nu și l-a majorarea  cantității de lapte. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023,  vor fi  acordate  subvenții  per  litru de lapte. Vom continua acordarea subvențiilor și per cap de animal. De exemplu,  pentru junci până a intra în procesul de producție, la ovine și caprine.  Procesatorii, de asemenea, trebuie să se implice în susținerea și dezvoltarea fermelor. Trebuie să contăm pe materia  primă autohtonă, iar procesatorii,  să fie  interesați ca să dispună de cantitățile și calitatea necesară de lapte. Ne dorim ca acest domeniu să fie sustenabil, să implementăm  inovații și să  reducem din cheltuieli. Întreprinderile trebuie să aibă o dezvoltare durabilă, iar fermele, să fie legate de procesare și aceste entități  să colaboreze. Avem nevoie de un  program de optimizare.

Pentru consumul intern sunt necesare circa 520 mii tone lapte materie primă. Noi, nici pe departe nu putem asigura cantitatea dată. De aceea, ne-am întâlnit astăzi, ca să discutăm situația creată și împreună să identificăm soluții
, a menționat ministrul.

În prezent, în Republica Moldova activează 41 de întreprinderi de procesare a laptelui, dintre care doar 2 fabrici importă lapte. Aceste unități de procesare produc circa 90% din toate produsele din lapte, restul, 10%, aparținând producătorilor mici. Conform datelor BNS, în primul semestru al anului 2022, întreprinderile de procesare au produs 86 638,2 tone de produse lactate, aproximativ  cu 7% mai puțin decât în perioada similară  a anului 2021.

În cadrul discuțiilor, managerii întreprinderilor au abordat mai multe aspecte  ce țin de mărirea contingentelor de import, capacitățile de producție și stocurile de materie primă, construcția stațiilor de epurare, identificarea unui instrument pentru  susținerea  sectorului ș.a.  Totodată, ministrul a informat audiența, că:

În scurt timp, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi creată o nouă direcție responsabilă de procesarea producției. Industrializarea sectorului agricol va permite generarea valorii adăugate, iar scopul nostru este de a fi cât mai eficienți și competitivi pentru a asigura securitatea alimentară a țării, a precizat Vladimir Bolea.
loading ...