ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021
Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită, în fiecare an, la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale, transmite AGROMEDIA cu referire la tvrmoldova.md.

Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte "rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale, notează www.un.org.
 
Această sărbătoare a fost celebrată pentru prima data la 15 octombrie 2008. Datorită rolului femeii în producţia agricolă şi a siguranţei acesteia, a fost luată decizia ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înaintea Zilei mondiale a alimentaţiei.

Ideea celebrării unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing (China), în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).
 
Celebrarea acestei sărbători poate reprezenta un mod pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri. Ele îşi aduc contribuţia semnificativă la producţia agricolă, securitatea alimentară şi nutriţie, gestionarea terenurilor şi a resurselor naturale, precum şi construirea rezistenţei climatice.
 
Din totalul populației mondiale, 15% sunt femei de la sate
 
Aceeași publicație precizează că, femeile din mediul rural constituie peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. Acestea lucrează ca fermieri, salariaţi şi antreprenori. Totodată, în ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare.
 
Tema din 2021 a Zilei internaţionale a femeilor din mediul rural este: "Femeile din mediul rural cultivă mâncare bună pentru toţi" ("Rural Women Cultivating Good Food for All").
 
Menționăm faptul că, relaţiile inegale între femei şi bărbaţi în gospodărie şi societate, normele şi practicile discriminatorii de gen, violenţa predominantă împotriva femeilor şi fetelor şi ponderea disproporţionată a acestora în îngrijirea şi munca domestică neplătite, duc la un acces inegal la alimente şi la o experienţă sporită a foamei, malnutriţiei, subnutriţiei şi insecurităţii alimentare.

În condițiile pandemiei COVID-19, dar și a crizelor climatice şi de mediu, s-a agravat nesiguranţa alimentară în multe părţi ale lumii. Astfel, aproximativ 2,37 miliarde de oameni nu au avut acces la alimente adecvate în 2020, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 20 la sută. Femeile şi fetele din mediul rural au fost afectate în mod disproporţionat de insecuritatea alimentară.
 
Cel mai recent raport al ONU dedicat femeilor, denumit "Dincolo de COVID-19: Planul feminist pentru sustenabilitate şi justiţie socială", face un apel pentru a reconstrui sistemul alimentar global de jos în sus.
 
Acest plan propune parteneriate consolidate între guverne şi societatea civilă în beneficiul agro-ecologiei, o alternativă la agricultura industrială, şi care susţine fermierii mici de gen feminin, sprijină securitatea alimentară şi protejează biodiversitatea şi ecosistemele.
 
Mai puţin de 20% din proprietarii de terenuri la nivel mondial sunt femei. În zonele rurale, diferenţa de remunerare între sexe este de până la 40%. Reducerea decalajului în ratele de participare a forţei de muncă între bărbaţi şi femei cu 25% până în 2025 ar putea creşte PIB-ul global cu 3,9%.
 
Dacă femeile din zonele rurale ar avea acces la activele agricole, la educaţie şi la pieţe ca şi bărbaţii, producţia agricolă ar putea fi mărită, iar numărul persoanelor înfometate ar putea fi redus cu 100-150 milioane.

Sursa: tvrmoldova.md

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

loading ...